Το εισόδημα της Βενεζουέλας από το εξωτερικό έπεσε θεαματικά κατά 64% φέτος λόγω της παγκόσμιας πτώσης των τιμών του πετρελαίου, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

Η πτώση έχει οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις στην αγορά και σε οικονομική κρίση πριν τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου, που θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην προεδρία του σοσιαλιστή ηγέτη.

«Τα έσοδα σε δολάρια που εισήχθησαν στην χώρα από το πετρέλαιο και άλλα είδη φέτος μειώθηκαν κατά 64%, σχεδόν μια οικονομική καταστροφή», είπε ο Μαδούρο, μιλώντας στην ανατολική παράλια πόλη Κουμάνα.

«Αν καθόταν εδώ ένας ολιγάρχης, τί θα έκανε; Θα πάγωνε μισθούς, συντάξεις; Θα διατηρούσε (στέγαση, πρόνοια); Θα έλεγε, Οχι, δεν υπάρχουν πια άλλα σπίτια» τόνισε, υπό τις επευφημίες του πλήθους, ενώ αναφερόταν με λεπτομέρειες στον αριθμό των σπιτιών που χτίστηκαν για τους φτωχούς σε διάφορα μέρη της χώρας.

Η Βενεζουέλα όμως έχει μειώσει τις εισαγωγές, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις στα περισσότερα βασικά αγαθά. Ο πληθωρισμός θεωρείται ότι έχει φτάσει σε τριψήφιο αριθμό και το τοπικό νόμισμα έχει πέσει 80% στην μαύρη αγορά, μόνο φέτος.

Για τη Βενεζουέλα, η οποία είναι μέλος του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών), το 96% του εισοδήματος από το εξωτερικό βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου.