Βοήθεια στην επιτάχυνση της λειτουργίας των Hot Spots σε Ελλάδα και Ιταλία υποσχέθηκε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Για την προσφυγική κρίση είχε την Πέμπτη στο Βερολίνο συνάντηση με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

«Τα Hot Spots πρέπει να λειτουργήσουν γρήγορα, και μάλιστα όχι μόνον ως κέντρα καταγραφής, αλλά και ως κέντρα δίκαιης κατανομής στην Ευρώπη, καθώς και ως δυνατότητα επαναπροώθησης στις χώρες τους εκείνων που δεν έχουν κανένα δικαίωμα για άσυλο», είπε η Μέρκελ. «Για να εφαρμοστεί αυτό στην πράξη», πρόσθεσε, «θέλουμε να βοηθήσουμε κυρίως την Ελλάδα, θέλουμε να ενισχύσουμε τον Frontex».

Βοήθεια και στήριξη της Ελλάδας ζήτησε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν υπογραμμίζοντας το βάρος που δέχεται η χώρα από το κύμα των προσφύγων.

Ο Φάιμαν ζήτησε επίσης να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. «Τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία μπορούν να διασφαλιστούν καλύτερα από να το αναλάβει μόνη της η Ελλάδα και ο Frontex. Από αυτό προκύπτει η αναγκαιότητα της συνεργασίας με την Τουρκία», είπε ο Φάιμαν. «Δεν έχει νόημα να καλούμε την Ελλάδα να τα αντιμετωπίσει όλα μόνη της», πρόσθεσε ο αυστριακός καγκελάριος. .

Η Ελλάδα πρέπει να υποστηριχτεί στην υποδοχή των προσφύγων και ταυτόχρονα να φροντίσουν οι χώρες της ΕΕ «από κοινού να λειτουργήσουν αξιόπιστα τα κέντρα διανομής», είπε ο αυστριακός καγκελάριος, ασκώντας κριτική σε όσους «υπεκφεύγουν».

Οι αποφάσεις από την ΕΕ έχουν ληφθεί, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν, τόνισε ο Φάιμαν, «ο δρόμος που χαράχτηκε είναι σωστός, αλλά η υλοποίηση των αποφάσεων πρέπει να επιταχυνθεί».