Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γiώργου Κατρουγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών σήμερα το απόγευμα.

Ο κ. Κατρούγκαλος θα παρουσιάσει τα βασικά στοιχεία που αφορούν την εξοικονόμηση 700 έως 900 εκατ. ευρώ, με στόχο την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να «σπάσει» τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού σε δύο μέρη, προκειμένου να ψηφίσει τα ηπιότερα μέτρα άμεσα και να αφήσει τα δυσκολότερα μέτρα για αργότερα.

Η πρώτη δόση μέτρων θα περιλαμβάνει την εξοικονόμηση 700 – 900 εκατ. ευρώ το 2016, μέσω μείωσης επικουρικών συντάξεων, αύξησης εργοδοτικών εισφορών και ενοποίησης ταμείων. Τα μέτρα αυτά αποτελούν προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Στο δεύτερο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνονται επιπλέον μέτρα ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2018. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι για τις δομικές αλλαγές δεν υπάρχει πίεση χρόνου και εκτιμάται ότι θα συζητηθούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το χρέος.

Εκτιμάται ότι το δεύτερο πακέτο μέτρων θα αφορά τις κύριες συντάξεις και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών. Σε αυτό το κεφάλαιο περιλαμβάνονται οι ιδέες για επανα-υπολογισμό των συντάξεων με διάφορα κριτήρια, μείωση των βασικών συντάξεων και εισαγωγή της Εθνικής Σύνταξης.

Κατά τη σημερινή συνάντηση του κουαρτέτου με τον Γ.Κατρούγκαλο αναμένεται να διαφανεί εάν ο κυβερνητικός σχεδιασμός μπορεί να γίνει αποδεκτός από τους θεσμούς.