Η DZ Bank AG και η WGZ Bank AG που λειτουργούν ως κεντρικές τράπεζες για τις συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας συμφώνησαν να συγχωνευτούν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ντιλ στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Γερμανίας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι εποπτικές Αρχές της χώρας αλλά και στελέχη πολλών τραπεζών έχουν ζητήσει να πραγματοποιηθούν εξαγορές και συγχωνεύσεις ανάμεσα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας, για να αντιμετωπιστεί η μείωση κερδών στον κλάδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Γερμανία λειτουργούν 1.775 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επίσης λειτουργούν περισσότερες από 1.000 συνεταιριστικές τράπεζες και 415 ταμιευτήρια, σύμφωνα με τα στοιχεία των αντίστοιχων τραπεζικών ενώσεων. Οι υπόλοιπες είναι εμπορικές και κρατικές τράπεζες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της DZ Bank Βόλφγκανγκ Κιρς θα είναι ο νέος επικεφαλής του τραπεζικού ομίλου που θα δημιουργηθεί, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της WGZ Bank Χανς Μπερντ Βόλμπεργκ θα είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία. Με τη συγχώνευση αναμένεται να μειωθεί το λειτουργικό κόστος κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

«Η συγχώνευση αποτελεί συνέπεια της τρέχουσας κατάστασης και αντικατοπτρίζει τις πιέσεις που δέχονται όλες οι τράπεζες για να βελτιώσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο» σύμφωνα με τον Μίκαελ Σέουφερτ που είναι αναλυτής της Norddeutsche Landesbank. «Αυτό όμως δεν αλλάζει τον τραπεζικό χάρτη της Γερμανίας» προσθέτει.

Στα τέλη Ιουνίου ο ισολογισμός της DZ Bank ανερχόταν σε 409 δισ. ευρώ κάνοντας την τράπεζα την τέταρτη μεγαλύτερη σε όλη τη Γερμανία. Με την προσθήκη των στοιχείων του ενεργητικού της WGZ Bank που ανέρχονται σε 91,9 δισ. ευρώ, η νέα τράπεζα αναμένεται να ξεπεράσει σε μέγεθος ακόμη και την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW Group. Ετσι η νέα τράπεζα θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη στη Γερμανία. © Bloomberg News