Οι εκατοντάδες χιλιάδες σύροι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ευρώπη μπορούν να συγκροτήσουν έναν στρατό και να πολεμήσουν για την ελευθερία της χώρας τους, εκτίμησε την Κυριακή ο Βίτολντ Βαζικόφσκι, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στην επόμενη συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας που βρίσκεται στην διαδικασία του σχηματισμού της.

«Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι έφτασαν πρόσφατα στην Ευρώπη. Μπορούμε να σχηματίσουμε έναν στρατό», είπε ο Βαζικόφσκι στην δημόσια τηλεόραση TVP Info.

«Δεκάδες χιλιάδες νέοι άνδρες πηδούν από τα φουσκωτά πλοιάριά τους, με τα iPad στο χέρι και αντί να ζητήσουν πρώτα να πιουν ή να φάνε, ρωτάνε πού θα φορτίσουν το κινητό τους. Θα μπορούσαν να πολεμήσουν για την ελευθερία της χώρας τους, με τη βοήθειά μας», πρόσθεσε.

Σιμάνσκι: Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις

Ο Βαζικόφσκι σημείωσε ότι θέλει να αποφύγει «να στείλουμε τους στρατιώτες μας να πολεμήσουν στην Συρία ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι θα πίνουν τον καφέ τους στην Ούντερ ντεν Λίντεν», μια κεντρική λεωφόρο του Βερολίνου, ή σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Πάντως, σε αντίθεση με αυτά που δήλωσε ο Βαζικόφσκι, ο Κόνραντ Σιμάνσκι, ο επόμενος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, διαβεβαίωσε ότι η Πολωνία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η απερχόμενη φιλελεύθερη κυβέρνηση και θα δεχτεί περισσότερους από 9.000 πρόσφυγες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου μετεγκατάστασής τους.

Το Σάββατο ο Σιμάνσκι είχε δηλώσει ότι μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι η Πολωνία δεν βλέπει να υπάρχει «πολιτική δυνατότητα να σεβαστεί» αυτές τις συμφωνίες.

Το Κόμμα PiS του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου τασσόταν ανέκαθεν κατά της υποδοχής μεταναστών και αντιπρότεινε να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια στις χώρες προέλευσής τους.