Το νομοσχέδιο με το τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή. Οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα μεσαία στρώματα. Ολα τα υπόλοιπα θέματα πλην των κόκκινων δανείων έχουν λυθεί.

Η Διάσκεψη των Προέδρων, πρόκειται να συνεδριάσει στη 1 μετά το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσει για τον χρόνο και τη διαδικασία εισαγωγής του νομοσχεδίου προς συζήτηση και ψήφιση, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί την ψήφισή του ως κατεπείγον.

Έτσι, το σχέδιο νόμου, πιθανότατα θα εισαχθεί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές την Τετάρτη προς επεξεργασία και την Πέμπτη στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Το νομοσχέδιο-σκούπα θα περιλαμβάνει από τις διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες του «νόμου Κατσέλη») και τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων, έως τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας.

Το νομοθέτημα για τα μη εξυπηρετούμενα («κόκκινα») δάνεια θα έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ τώρα σχεδιάζεται η στρατηγική διαχείρισης και πώλησης των συγκεκριμένων δανείων.

H έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται την προσεχή Δευτέρα από το προγραμματισμένο Eurogroup, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Τη σχετική απόφαση για την εκταμίευση θα λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που θα συνεδριάσει στο περιθώριο του προγραμματισμένου για την ίδια ημέρα Eurogroup.