Απολύθηκαν τέσσερις εργαζόμενοι της Air France που φέρονται να συμμετείχαν στις αρχές Οκτωβρίου στον προπηλακισμό δύο στελεχών της εταιρείας μετά την ανακοίνωση ενός νέου σχεδίου αναδιάρθρωσής της.

Eνας πέμπτος εργαζόμενος, εκπρόσωπος του προσωπικού, βρίσκεται σε ειδική διαδικασία απόλυσης εξαιτίας της θέσης του, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ένας εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας.

Οι τέσσερις αυτοί εργαζόμενοι, που απασχολούνταν στο τμήμα φορτοεκφόρτωσης, απολύθηκαν «χωρίς αποζημίωση και χωρίς προειδοποίηση», διευκρίνισε ο Μιγκέλ Φορεά γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGTAir france.

Στην περίπτωση ενός έκτου εργαζόμενου «δεν μπόρεσε να στηριχθεί η κατηγορία της σωματικής επίθεσης», επεσήμανε η αεροπορική εταιρεία.

Σύμφωνα με πολλές συνδικαλιστικές πηγές, και ο έκτος εργαζόμενος πρόκειται να απολυθεί, όμως η διοίκηση «θα αποσύρει τη μήνυση εις βάρος του για βίαιες ενέργειες».

Συνολικά η Air France έχει ξεκινήσει 18 πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον εργαζόμενων που φέρονται να συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις 5 Οκτωβρίου μετά την ανακοίνωση μιας νέας αναδιάρθρωσης της αεροπορικής εταιρείας, η οποία προβλέπει την περικοπή 2.900 θέσεων εργασίας.

Πέντε από τους εργαζόμενους θα παρουσιαστούν στις 2 Δεκεμβρίου σε δικαστήριο του Μπομπινί όπου θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες σε σχέση με τα βίαια επεισόδια.

Εξάλλου έντεκα εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναγκαστική αργία χωρίς αποζημίωση για διάστημα 15 ημερών επειδή συμμετείχαν, σύμφωνα με την Air France, στην εισβολή στην έδρα της εταιρείας την ημέρα του συμβουλίου.

Πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι διέκοψαν στις 5 Οκτωβρίου ένα συμβούλιο εργαζομένων της Air France, το οποίο πραγματοποιούνταν για να ενημερωθούν τα συνδικάτα για ένα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας που προβλέπει κυρίως την κατάργηση 2.900 θέσεων εργασίας. Κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που ακολούθησαν δύο διευθυντικά στελέχη της εταιρείας δέχθηκαν επίθεση από οργισμένους εργαζόμενους, οι οποίοι τους έσκισαν τα πουκάμισα.

Στο μεταξύ οι συζητήσεις για τις περικοπές θέσεων εργασίας έχουν ανασταλεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου των εργαζομένων, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε κινητοποιήσεις για να διαμαρτυρηθούν για τα πειθαρχικά μέτρα που ελήφθησαν εναντίον των συναδέλφων τους.