Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) δημιούργησε εφαρμογή για κινητά που επιτρέπει σε ανθρώπους παντού στην Γη να προβαίνουν σε χρηματικές δωρεές για να βοηθήσουν στην σίτιση των 4 εκατομμυρίων εκτοπισμένων Σύρων που ζουν σε γειτονικές χώρες.

Η εφαρμογή «Μοιραστείτε το Γεύμα» δημιουργήθηκε από νεοσύστατη εταιρεία στο Βερολίνο και θεωρείται η πρώτη στο είδος της, επιτρέποντας την χρηματοδότηση δωρεάν σίτισης του WFP στην Ιορδανία, όπου πολλοί Σύροι καταφεύγουν από την εμπόλεμη κατάσταση στην χώρα τους.

Η εφαρμογή, που λειτουργεί σε συσκευές iPhone και Android, προσφέρει την επιλογή να πληρώσει κανείς από μισό δολάριο (0,46 ευρώ) την ημέρα έως 150 δολάρια (139 ευρώ) τον χρόνο. Τα χρήματα κατευθύνονται άμεσα στα προγράμματα του ΟΗΕ για σχολικά γεύματα σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Το πρόγραμμα, δήλωσε ο Ρόμπερτ Οπ, διευθυντής καινοτομίας και διαχείρισης αλλαγής στο WFP, «είναι σίγουρα για μας ένας τρόπος να διευρύνουμε τη βάση των ατόμων που συνεισφέρουν, και ψάχνουμε όλο και περισσότερο για συνεταίρους στον ιδιωτικό τομέα και ιδιώτες γενικά στον ευρύτερο πληθυσμό να μας βοηθήσουν».

Αποτρέπεται το επικίνδυνο ταξίδι στην Ευρώπη

Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ΟΗΕ παραμένουν οι παραδοσιακοί χρηματοδότες του Επισιτιστικού Προγράμματος, αλλά ο οργανισμός διερευνά και εναλλακτικούς τρόπους για να χρηματοδοτήσει τις αυξανόμενες ανάγκες στήριξης για τους σύρους πρόσφυγες.

Η εξάλειψη της πείνας και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς καθώς και στις συριακές κοινότητες στον Λίβανο και την Ιορδανία θεωρούνται ως εξαιρετικής σημασίας για να ενθαρρύνουν τους Σύρους να μην φύγουν από την περιοχή για ένα επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη.

Το WFP, το οποίο χρειάζεται 26 εκατομμύρια δολάρια (24,1 εκατ. ευρώ) την εβδομάδα για να ταΐσει τα 4 εκατομμύρια προσφύγων στις χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία, αναγκάστηκε λόγω περιορισμένων πόρων να ελαττώσει το 2014 τις μερίδες φαγητού που πρόσφερε ώστε να σιτίζει 1,3 εκατομμύρια άτομα.

Ο δημιουργός της εφαρμογής «Μοιραστείτε το Γεύμα» Σεμπάστιαν Στρίκερ ανέφερε στο Reuters: «Τώρα δουλεύουμε με 20.000 παιδιά στον προσφυγικό καταυλισμό Ζάταρι στην βόρεια Ιορδανία και μοιράζουμε σχολικό φαγητό για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της πείνας και της έλλειψης σχολικής εκπαίδευσης».

Ο Σάντα Μογκράμπι, υπεύθυνος επικοινωνίας για το WFP στην Ιορδανία που εργάζεται στον καταυλισμό του Ζάταρι, είπε ότι πολλοί από τους 85.000 Σύρους που βρίσκονταν εκεί, μεταξύ άλλων λόγων, «έχουν επηρεαστεί πολύ έντονα» από τις μειώσεις στο πρόγραμμα και γι’ αυτό έχουν ρισκάρει τις ζωές τους για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.