Μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές ομάδες κλοπής αυτοκινήτων που έχουν δράσει στην Ελλάδα εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Ενέχεται σε τουλάχιστον 117 περιπτώσεις, με τη λεία της να υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

Πρόκειται για πολυμελή ομάδα, για την οποία η Ασφάλεια Αττικής συγκρότησε ειδική ομάδα για να την εξαρθρώσει.

Σε αστυνομική επιχείρηση, το πρωί της Δευτέρας στο Ζεφύρι, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, των ΟΠΚΕ και τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων, συνελήφθησαν 11 άτομα, 10 Ρομά και ένας Ρουμάνος.

Όπως προέκυψε, από τα τέλη του 2014, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, οι δράστες γυρνούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και εντόπιζαν αυτοκίνητα, επιβατικά ΙΧ, αλλά κυρίως φορτηγά, τα οποία και έκλεβαν.

Τα μετέφεραν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στις περιοχές Ζεφυρίου και Αχαρνών, κοντά στα σπίτια τους και μέσα στον καταυλισμό Ρομά Ζεφυρίου, όπου τα αποσυναρμολογούσαν, για να πουλήσουν τα εξαρτήματά τους ως ανταλλακτικά στο εμπόριο.

Για τον ίδιο σκοπό τα μετέφεραν και στην περιοχή Αγίας Σωτήρας Αχαρνών, σε μάντρα σκραπ που ανήκει σε έναν εκ των συλληφθέντων.

Πέρα από τις 117 κλοπές, σε άλλες δύο περιπτώσεις οι συλληφθέντες αποβίβασαν με τη βία τους οδηγούς φορτηγών και τους τα απέσπασαν.

Σε τρίτη περίπτωση, δύο από τους συλληφθέντες, που είχαν αφαιρέσει προηγουμένως φορτηγό από την περιοχή του Μαρκόπουλου, έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και καταδιώχθηκαν.

Εγκατέλειψαν το κλεμμένο όχημα στον καταυλισμό στο Ζεφύρι, από τον οποίο βγήκε ομάδα περίπου 200 Ρομά και επιτέθηκε με πέτρες, ξύλα και σίδερα στους αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, τραυματίζοντας έναν από αυτούς.

Όπως διαπιστώθηκε, οι δράστες έχουν μεταφέρει τουλάχιστον άλλα επτά κλεμμένα ΙΧ φορτηγά στην Κρήτη, όπου εκτιμάται ότι τα έχουν διαθέσει στο εμπόριο με παραποιημένα τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Τα οχήματα αυτά αναζητούνται.

Στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν όλες οι πινακίδες κυκλοφορίας των ταυτοποιημένων κλεμμένων οχημάτων, καθώς και σχετικά έγγραφα (άδειες κυκλοφορίας, ασφαλιστήρια συμβόλαια, έγγραφα ΚΤΕΟ κλπ).

Βρέθηκαν, επίσης, και κατασχέθηκαν έξι φορτηγά και τέσσερα ΙΧ επιβατηγά αυτοκίνητα, που φέρουν παραποιημένα τεχνικά χαρακτηριστικά και των οποίων η ταυτότητα και η προέλευση ερευνάται.

Οι 11 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.