Το αργότερο έως την Παρασκευή θα έχει κλείσει η Τράπεζα Πειραιώς το βιβλίο προσφορών που άνοιξε την περασμένη Τετάρτη, με στόχο την άντληση τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους του ομίλου στο πρακτορείο Reuters, υπάρχει στη διοίκησή της τράπεζας αισιοδοξία ότι θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες που προέκυψαν από το βασικό σενάριο των stress tests.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αντληθούν μέσω του βιβλίου προσφορών 1,6 δισ. ευρώ, επιπλέον των 600 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εξασφαλιστεί μέσω της πρότασης ανταλλαγής ομολόγων της τράπεζας.

«Υπάρχει ένας καλός αριθμός δεσμευτικών προσφορών για τις νέες μετοχές και αισιοδοξία για επίτευξη του στόχου μας για την κάλυψη τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ» σημείωσε η ίδια πηγή στο Reuters.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν βιβλίο προσφορών και οι υπόλοιποι συστημικοί όμιλοι, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

Μετά το χθεσινό Eurogroup υπάρχει μία καθυστέρηση στην εκκίνηση της διαδικασίας, λόγω της μη απελευθέρωσης του πακέτου των 10 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητο για να ξεκινήσει η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος.

Ενδεικτικό της αλλαγής του χρονοδιαγράμματος που είχε σχεδιαστεί την περασμένη εβδομάδα είναι το γεγονός πως η Eurobank δεν προχώρησε στο άνοιγμα βιβλίου προσφορών την Τρίτη όπως αναμενόταν, ενώ τη Δευτέρα δεν ανακοινώθηκε το ποσό που θα εισφέρουν στην αύξηση οι βασικοί της μέτοχοι.

Η κωλυσιεργία αποδίδεται στην αύξηση της αβεβαιότητας σε σχέση με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – δανειστών για τους πλειστηριασμούς, που αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για να κλείσει η συμφωνία που θα επιτρέψει την εκκίνηση των αυξήσεων κεφαλαίου.