Αναταράξεις σε πολιτικό επίπεδο αλλά και δικαστικές εξελίξεις δρομολογούν οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σχετίζονται με τον χώρο της τρομοκρατίας, από τον οποίο –όπως υποστηρίζει –δέχεται απειλητικά μηνύματα.
Ο Γιάννης Πανούσης χθες σήκωσε το γάντι που του πέταξε η κυβέρνηση προτρέποντάς τον να καταθέσει όσα στοιχεία έχει στη Δικαιοσύνη. Και έτσι χθες νωρίς το πρωί μαζί με τον δικηγόρο του και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλη Αλεξανδρή παρέδωσε –κατά δήλωσή του –φάκελο με στοιχεία και ονόματα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πανούσης διατυπώνει καταγγελίες ότι κάποιοι ήθελαν να τον βγάλουν εκτός κυβέρνησης. Σε δικογραφία που βρίσκεται στη Δικαιοσύνη περιλαμβάνονται μάλιστα απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες στις οποίες ακούγεται ότι κάποιοι δεν τον ήθελαν στη θέση αυτή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Οι επίμαχες συνομιλίες συνδέονταν με τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία σε ευαίσθητα πόστα, όπως το Τμήμα Αλλοδαπών.
Για τον λόγο αυτόν αμέσως μετά το ραντεβού του με την Ευτέρπη Κουτζαμάνη ο Γιάννης Πανούσης κατέθεσε και στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, στο πλαίσιο αυτοτελούς ποινικής έρευνας για καταγγελίες που αφορούν φαινόμενα διαφθοράς στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ.
Κατά την άποψη του Πανούση, από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν ποινικές ευθύνες, η αναζήτηση και οριοθέτηση των οποίων όμως ανήκουν αποκλειστικά στις δικαστικές Αρχές. «Το πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να κάψει τα καρκινώματά του και έτσι τώρα είναι η ώρα της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο Γιάννης Πανούσης αποχωρώντας από τον Αρειο Πάγο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως είχαν γράψει και χθες «ΤΑ ΝΕΑ», ο Πανούσης κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα που είτε εμπλέκονται στις απειλές που δέχθηκε είτε οι απειλές αυτές ήταν γνωστές σε αυτά. Κατά τις ίδιες πηγές, στα στοιχεία που παρέδωσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου περιλαμβάνονται και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, που μένει μαζί με το υπόλοιπο αποδεικτικό υλικό να αποτιμηθούν αρμοδίως.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια επιχείρησε να υποβαθμίσει τις καταγγελίες Πανούση.

«Δεν μπόρεσα από ό,τι διάβασα να ξεχωρίσω πού είναι ο ισχυρισμός για περιστατικά, πού είναι η πολιτική εκτίμηση, πού είναι η φωνή του εγκληματολόγου και πού είναι το μυθιστόρημα» είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει όλα όσα υποστηρίζει ο Πανούσης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε μάλιστα να χαρακτηρίσει «ευτύχημα» το γεγονός ότι «μετά την προτροπή της κυβέρνησης ο κ. Πανούσης απευθύνθηκε στις δικαστικές Αρχές που θα διερευνήσουν το θέμα».

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων παραδέχθηκε ότι γνώριζε για τις απειλές που καταγγέλλει ότι δέχεται ο Γιάννης Πανούσης. «Με τον Πανούση μιλούσα πολύ συχνά. Μου ανέφερε για απειλές που υπήρχαν και του ανέφερα κι εγώ γιατί ήμουν και ο ίδιος αποδέκτης διαφόρων μηνυμάτων που και εμένα με έβαζαν σε κάποια ανησυχία» είπε ο Παρασκευόπουλος, χωρίς όμως να κάνει αναφορές σε «περιστατικά αποδείξιμα».

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε πως και ο ίδιος είχε δεχθεί απειλές. «Στην περίπτωσή μου δεν έχουν ονοματεπώνυμο, τουλάχιστον αξιόπιστο. Για την περίπτωση του κ. Πανούση δεν μπορώ να μιλήσω» πρόσθεσε.

«Δεν κινδυνεύει»

«Εγώ δεν έχω πληροφορίες που να δημιουργούν κάποια ανησυχία, δεν νομίζω ότι κινδυνεύει η ζωή του» ανέφερε σε χθεσινές δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σχετικά με τις καταγγελίες του προκατόχου του Γιάννη Πανούση. Πρόσθεσε ότι: «Δεν επιθυμώ να προδικάσω το αποτέλεσμα της έρευνας, καλώς απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη».