Με τέσσερις υποψηφιότητες στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου συνεχίζει το καλό πλασάρισμα στις διακρίσεις και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο.

Το «Lobster» διεκδικεί βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου (Λάνθιμος, Φιλίππου) και Ανδρικής Ερμηνείας (Κόλιν Φάρελ). Παράλληλα, στην κατηγορία της μικρού μήκους ταινίας, υποψήφια είναι η ταινία «Washingtonia» της Κωσνταντίνας Κοτζαμάνη.

Κατά τ’ άλλα, στις υποψηφιότητες προηγείται η «Νιότη» του Πάολο Σορεντίνο έχοντας συγκεντρώσει πέντε (εδώ η Ρέιτσελ Βάις χτυπάει τη γυναικεία ερμηνεία), ενώ το «Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του» του Ρόι Άντερσον μοιράζεται τον αριθμό των υποψηφιοτήτων του «Αστακού» (στις κατηγορίες ταινίας, κωμωδίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου). Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο.

Τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (European Film Awards) είναι τα σημαντικότερα κινηματογραφικά βραβεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και συχνά αποκαλούνται «Ευρωπαϊκά Όσκαρ». Η αρχική τους ονομασία ήταν Βραβεία Felix