Σε περισσότερες από 30.000 απολύσεις προχωρούν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες δείχνοντας τις δυσκολίες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν. Η γερμανική Deutsche Bank έχει ήδη ανακοινώσει 11.000 απολύσεις, η ελβετική Credit Suisse θα μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά 5.600 και η βρετανική Standard Chartered έχει ανακοινώσει απολύσεις 15.000 εργαζομένων. Πρακτικά απειλείται άμεσα μία για κάθε επτά θέσεις εργασίας στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Οι τρεις αυτοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί οι οποίοι πέρσι αντικατέστησαν τους διευθύνοντες συμβούλους τους προχωρούν στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της ιστορίας τους από την οικονομική κρίση του 2008-2009. Ηδη η Standard Chartered και η Credit Suisse έχουν ανακοινώσει ότι θα προσπαθήσουν να συγκεντρώνουν νέα κεφάλαια από τους μετόχους τους, ενώ η Deutsche Bank επέλεξε να μην καταβάλει φέτος και του χρόνου μέρισμα στην προσπάθεια να αυξήσει τα κεφάλαιά της. Στις απολύσεις τής γερμανικής τράπεζας μάλιστα δεν υπολογίζονται οι απώλειες θέσεων εργασίας που θα προέλθουν από τις πωλήσεις άλλων στοιχείων ενεργητικού. Εάν συμπεριληφθούν οι απώλειες αυτών των θέσεων εργασίας, η Deutsche Bank αναμένεται ώς το 2018 να απολύσει συνολικά 26.000 εργαζομένους, το 25% του εργατικού δυναμικού.

Η Standard Chartered ελπίζει να πετύχει εξοικονόμηση δαπανών 2,9 δισ. δολαρίων ώς το 2018. Η βρετανική τράπεζα θα προχωρήσει επίσης σε αναδιάρθρωση ή σε πώληση στοιχείων ενεργητικού 100 δισ. δολαρίων και δεν θα μοιράσει μέρισμα για το δεύτερο φετινό εξάμηνο, κάτι που έχει να γίνει από το 1988.

Οι τράπεζες αυτές βέβαια δεν είναι οι μόνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η Royal Bank of Scotland έχει ήδη ανακοινώσει διπλασιασμό των απωλειών της από την επενδυτική τραπεζική. Την ίδια ώρα η ιταλική UniCredit στην προσπάθειά της να αυξήσει τα κέρδη και την κεφαλαιακή της επάρκεια ετοιμάζεται και αυτή σε μεγάλες απολύσεις που μπορεί να φτάσουν και τις 12.000.

Οι απολύσεις από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες γίνονται επειδή πολλές από αυτές προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο αλλά και στον απόηχο της επιβολής μεγάλων προστίμων για τη χειραγώγηση αγορών.

© Bloomberg News