Το σχέδιο αποκατάστασης του ιστορικού εμπορικού τριγώνου, με βελτιωτικές παρεμβάσεις μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας και εργασίες αισθητικής αναβάθμισης, παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο επίπεδο των υποδομών, της λειτουργίας, της συντήρησης και της φύλαξης της περιοχής του εμπορικού τριγώνου που θα αποτελέσουν πρότυπο για όλο το κέντρο της Αθήνας.

«Η παρέμβαση στο εμπορικό τρίγωνο έχει ως στόχο να αποκαταστήσει την περιοχή, να βελτιώσει την υποδομή και να εφαρμόσει τη νομιμότητα» υπογράμμισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Αθηναίων.

Οι παρεμβάσεις είναι προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσουν την Άνοιξη του 2016 και σκοπός είναι να ολοκληρωθούν εντός του 2016.

Όπως τόνισε ο κ. Καμίνης, αποτελεί πιλοτική παρέμβαση σε επιλεγμένη περιοχή του εμπορικού τριγώνου: Σύνταγμα, Ομόνοια, Μοναστηράκι.

«Εκεί όπου χτυπά η καρδιά της Αθήνας. Λειτουργούν φορείς και δομές της τοπικής οικονομίας και της τουριστικής αγοράς, βρίσκονται τα σημαντικότερα μουσεία, το βασικό κτηριακό απόθεμα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των νεοτέρων χρόνων και γνωστά τοπόσημα πολιτισμού και ιστορίας της πόλης» ανέφερε, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή συμπυκνώνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την κατάληψη και υποβάθμιση του δημοσίου χώρου, με παράνομα τραπεζοκαθίσματα, αυτοκίνητα και μηχανάκια πάνω στους πεζοδρόμους, εμπορεύματα, σκουπίδια κ.λπ.

Στις εργασίες περιλαμβάνονται η οργάνωση χώρων κίνησης όπως πεζόδρομοι, καθώς και χώρων στάσεις, όπως πλατείες και πλατώματα.

Ακόμη, θα αναδειχθούν ιστορικά στοιχεία της περιοχής, αποτύπωση δρόμων της κλασικής περιόδου και μεσαιωνικών δρόμων και τειχών.

Θα γίνει χρήση ψυχρών και φυσικών υλικών (ψυχροί κυβόλιθοι, πέτρα, μάρμαρο, κλίκνερ), θα ενισχυθούν η φύτευση, ο οδοφωτισμός και θα ανανεωθεί ο αστικός εξοπλισμός.

Στην ανεπίσημη παρουσίαση του σχεδίου συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του δήμου Αθηναίων Λευτέρης Καστανάκης, ο αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής-Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή Γιώργος Αποστολόπουλος και ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Ιστορικού Κέντρου Ηλίας Βλαχάκης.