Ένα νέο ξεκίνημα για την Εθνική ομάδα επιθυμεί ο νέος ομοσπονδιακός εκλέκτορας, Μίχαελ Σκίμπε, μετά την απογοητευτική παρουσία της στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γαλλίας, το 2016.

Ο Γερμανός τεχνικός, ο οποίος παρουσιάστηκε επισήμως από την Ομοσπονδία, εμφανίστηκε σίγουρος για τον εαυτό του, δήλωσε ότι σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού κάνοντας την Εθνική πιο επιθετική, αφού δεν δημιουργεί εύκολα ευκαιρίες για γκολ, χωρίς ωστόσο να αποβεί εις βάρος της αμυντικής λειτουργίας.

Ο 50χρονος προπονητής ζήτησε σωστή αγωνιστική νοοτροπία, που επιτυγχάνεται με την εμπειρία του ποδοσφαιριστή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αποδίδει εξίσου ιδιαίτερη σημασία στην καλή φυσική κατάσταση των παικτών. Ο Σκίμπε ξεκαθάρισε ότι τον «πυρήνα» του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος θα αποτελέσουν 25-30 παίκτες, τονίζοντας ότι δεν είναι καλή ιδέα να αλλάζει συχνά το ρόστερ.

«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Είναι τιμή για μένα να αναλαμβάνω προπονητής της Εθνικής Ελλάδας. Θα κάνω τα πάντα έτσι ώστε η ομάδα να προκριθεί και να προοδεύσει αγωνιστικά. Από το 2000 μέχρι το 2004 ήμουν προπονητής στη Γερμανία, οπότε έχω μεγάλη εμπειρία από τις Εθνικές και θα τα καταφέρω. Ζητώ την υποστήριξη όλων των Ελλήνων και θα προσπαθήσουμε για καλά αποτελέσματα» δήλωσε ο Σκίμπε, ο οποίος στη συνέχεια απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις:

Αν έχει μιλήσει με τον Ότο Ρεχάγκελ: «Μέχρι στιγμής δεν έχω μιλήσει. Έχω καλή σχέση μαζί του και θα μιλήσω μετά τα δυο πρώτα ματς της Ελλάδας, γιατί, όταν ήμουν στην Γερμανία, ήταν αυτός στην Ελλάδα. Πιστεύω πως ο Κώστας Τσάνας θα με ενημερώσει σωστά. Είδαμε μαζί αγώνες και τους αναλύσαμε, ενώ γνωρίζω παίκτες από την ομάδα, γιατί παίζουν στη Γερμανία και στο εξωτερικό, όπως κι εκείνους που παίζουν στα μεγάλα κλαμπ στην Ελλάδα».

Αν θα θυσίαζε το θέαμα για το αποτέλεσμα: «Είμαστε σε μία νέα αρχή. Για να προκριθούμε στη Ρωσία, όλοι θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Θα ήθελα να αλλάξω το στυλ που παίζει η ομάδα. Έχουμε πολλούς καλούς αμυντικούς, όμως δεν κάνουμε πολλές φάσεις και δεν σκοράρουμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε να παίξουμε πιο επιθετικά, χωρίς να χαλάσουμε την άμυνα».

Για τα κριτήρια επιλογής των παικτών: «Οι παίκτες πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, αλλά και να έχουν την εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Από τη μία θέλω έμπειρους, από την άλλη έτοιμους, δηλαδή ένα συνδυασμό».

Για το πόσους παίκτες εκτιμά ότι θα χρειαστεί για να δουλέψει: «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να έχεις 25-30 παίκτες και να τους πιστέψεις. Οι αλλαγές δεν είναι καλές για μία ομάδα όπως η Εθνική, ειδικότερα όταν έχεις λίγες μέρες και παιχνίδια. Μόνο έτσι θα πετύχεις, όταν και οι παίκτες ξέρουν πως είναι σημαντικοί για την ομάδα. Αν τραυματιστεί κάποιος ή αν κάποιος παίκτης δείξει εξαιρετικά στοιχεία, φυσικά και θα κληθεί. Γενικότερα όμως δεν πρέπει να έχουμε πολλές αλλαγές και να πιστεύουμε στο κλειστό κλαμπ».

Για το έμψυχο δυναμικό που έχει στη διάθεσή του: «Για έναν προπονητή είναι σημαντικό να δει το υλικό που έχει και ύστερα να ξεκαθαρίσει αν μπορεί αυτό το υλικό να υπηρετήσει το σύστημά του. Ευτυχώς, έχω δυο φιλικά (13/11 με Λουξεμβούργο, 17/11 με Τουρκία) για να βγάλω τα συμπεράσματά μου. Μέσα σε αυτές τις δέκα μέρες θα πάρω τις αποφάσεις μου».

Για το αν επαρκεί ο χρόνος για να περάσει τη φιλοσοφία του: «Ναι, το πιστεύω. Από τη μία, έχουμε ένα χρόνο ως την επόμενη διοργάνωση, που είναι ο αγώνας με την Κύπρο, από την άλλη, έναν τον Μάρτιο και μετά το τουρνουά στην Αυστραλία. Είναι καλό γιατί θα είμαστε μαζί με την ομάδα αρκετές μέρες. Είναι αρκετός χρόνος για να κερδίσουμε το πρώτο παιχνίδι (με την Κύπρο)».