Αμφότεροι είχαν σοβαρούς λόγους να αντιμετωπίζουν το αθηναϊκό ντέρμπι ως έναν αγώνα μεγάλης σημασίας. Σαφώς περισσότερο ο προπονητής του γηπεδούχου Παναθηναϊκού Γιάννης Αναστασίου, καθώς η ενόχληση μερίδας των φίλων της ομάδας είχε ενταθεί το τελευταίο διάστημα και φάνηκε λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα, όταν ο τεχνικός του Τριφυλλιού άκουσε κόσμο να δυσφορεί κατά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο. Αποδείχθηκε και εκ των υστέρων με τις αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό του.

Ο Γκουστάβο Πογέτ, από την άλλη, δεν είχε βέβαια τίποτα να χάσει, αν και πρέπει να του αναγνωριστεί η σφοδρώς εκπεφρασμένη εκ μέρους του επιθυμία να καθήσει στον πάγκο της ΑΕΚ, παρά την πιο εύκολη επιλογή που είχε να αφήσει άλλον να πάρει στην πλάτη του μια ενδεχόμενη ήττα σε ντέρμπι ώστε εκείνος να εκκινήσει στη νέα επαγγελματική στέγη του με εντός έδρας αγώνα (τον επόμενο, απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης).

Αμφότεροι έζησαν τον αγώνα περισσότερο με άγχος παρά με ένταση. Οταν ο Αναστασίου ξεφυσούσε για οδηγίες του τις οποίες δεν έβλεπε να ακολουθούνται όπως τις είχε μεταφέρει, ο Πογέτ κουνούσε αμήχανα το κεφάλι προσπαθώντας να καταλάβει με ποιους είχε να κάνει. Οταν ο Πογέτ με έντονα σφυρίγματα, φωνές και χειρονομίες επιχειρούσε να βρει κώδικες επικοινωνίας με τους νέους (εντός του αγωνιστικού χώρου) συνεργάτες του, ο Αναστασίου επιδιδόταν σε γρήγορες αλλαγές προσώπων και με ψύχραιμες εντολές προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί την άγνοια του αντίπαλου συναδέλφου του προκειμένου να τον αιφνιδιάσει.

Ωστόσο στην τελική σούμα, ο ουρουγουανός τεχνικός της ΑΕΚ είναι ο κερδισμένος. Η ομάδα που παρουσίασε δεν ήταν δική του, ακολούθησε το πλάνο του προκατόχου του Τραϊανού Δέλλα, αλλά στο σημείο που έπρεπε δεν λάθεψε. Αντιθέτως, απάντησε με την αλλαγή που άλλαξε τις ισορροπίες χρησιμοποιώντας τον Μιγκέλ Κορδέρο, απόφαση η οποία έκανε την Ενωση αφεντικό του αγώνα στα τελευταία είκοσι λεπτά της αναμέτρησης. Οι φιλοξενούμενοι δεν πήραν το απόλυτο, ωστόσο στο μεταβατικό στάδιο το οποίο βρίσκονται έχοντας άλλον προπονητή στον πάγκο τους κερδίζουν ηρεμία και χρόνο. Ακολουθεί πρόγραμμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βατό και μέσα από πιθανές νίκες η Ενωση θα καταφέρει να χτίσει χαρακτήρα και να βρει όλα όσα πρέπει να προσθέσει στο ρόστερ της κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Αντιθέτως ο Παναθηναϊκός εισέρχεται σε περίοδο βαθιάς κρίσης. Οι αποδοκιμασίες κατά του Γιάννη Αναστασίου είναι μάλλον μικρότερης σημασίας εν συγκρίσει με αυτές που άκουσε ο διοικητικός ηγέτης του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος. Εν κατακλείδι, η ΑΕΚ στην επιστροφή της δείχνει πολύ πιο συμπαγής και δουλεμένη ομάδα από τους ΠΑΟΚ και ΠΑΟ που μέχρι πρότινος λογίζονταν ως ανώτεροί της.