Τα stress tests του Νοεμβρίου καλείται να περάσει τώρα το Μέγαρο Μαξίμου έχοντας πάρει μια μικρή ανάσα από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο Νοέμβριος θεωρείται κομβικός μήνας για το κυβερνητικό επιτελείο που έχει μπροστά του πολλές προκλήσεις και δυσκολίες τις οποίες οφείλει να διεξέλθει με ταχύτητα και πρωτίστως αποτελεσματικότητα. Τουλάχιστον, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έχει αποσυνδεθεί το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης από την αξιολόγηση κι έτσι η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ αλλά και η διαπραγμάτευση για τα εκκρεμή θέματα δεν αντιμετωπίζονται πλέον σε συνάρτηση με τις διεργασίες στον χώρο των τραπεζών.

Παρ’ όλα αυτά, ήδη, εντός της εβδομάδας, πρέπει να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τις ουρές του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων, ενώ γύρω στο πρώτο δεκαήμερο να ψηφιστεί και το δεύτερο πακέτο, που χαρακτηρίζεται πιο δύσκολο και πιο βαρύ από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αφού θα περιλαμβάνει και νέα φορολογικά μέτρα και τις αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.

Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΠΑ. Πολλά προβλήματα παραμένουν πάντως άλυτα και το Μαξίμου κατανοεί ότι θα πρέπει να επιταχύνει τις αποφάσεις του ακόμη και για λόγους διάσωσης της κυβερνητικής αξιοπιστίας. Σε μείζον πρόβλημα έχει εξελιχθεί το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση καθώς η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη στα ισοδύναμα που θα μπορέσουν να φέρουν έσοδα για το κράτος καλύπτοντας όσα προβλέπονταν από την επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία. Επιπλέον, μέχρι τώρα έχουν διακινηθεί πολλά σενάρια γύρω από το ζήτημα που φανερώνουν σύγχυση και έλλειψη πρωτοβουλίας.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο προκαλεί εκνευρισμό το γεγονός πως ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο μέλη της κυβέρνησης –ο Δημήτρης Βίτσας μίλησε για φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών –συνέχισαν να διατυπώνουν προσωπικές απόψεις για τη διαχείριση του θέματος και εξ αυτού του λόγου μέσω κυβερνητικών κύκλων τονίζεται ότι οι επίσημες αποφάσεις θα ληφθούν εντός της εβδομάδας χωρίς να αποκλείεται να ανακοινωθούν ακόμη και αύριο.

Την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει το άτυπο κυβερνητικό όργανο στο οποίο οι συμμετέχοντες υπουργοί θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια δέσμη προτάσεων από τη φορολόγηση του κόκκινου κρέατος έως την αύξηση των τελών κυκλοφορίας και τη φορολόγηση καπνού και ποτών σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα.

Στην παρούσα φάση οι μισοί υπουργοί προκρίνουν την αύξηση του ΦΠΑ στο μοσχάρι και οι άλλοι μισοί, διαπιστώνοντας τις συνέπειες στους παραγωγούς, αναζητούν άλλες πηγές. Το Μαξίμου επείγεται να κλείσει το θέμα και για λόγους πολιτικούς, αφού όσο μένει ανοιχτό τόσο μεγαλύτερη αναστάτωση προκαλείται σε επαγγελματικούς κλάδους που δυνητικά πλήττονται από την εξεταζόμενη φορολόγησή τους.
Στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας παραμένει το θέμα των κόκκινων δανείων με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη να τονίζει ότι δεν υπάρχει προσώρας κάποια σημαντική εξέλιξη. Το Μαξίμου πάντως ευελπιστεί για μια θετική παρέμβαση του Πιερ Μοσκοβισί στην αυριανή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει την ενίσχυση της πολιτικής διαπραγμάτευσης για τα κόκκινα δάνεια με αιχμή στην παρούσα φάση τα κόκκινα στεγαστικά και επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να επιτρέψει να χάσουν τα σπίτια τους νοικοκυριά την ώρα που η χώρα μας παρέχει στέγη σε χιλιάδες πρόσφυγες.

Ο Πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα στον επίτροπο επί των Οικονομικών επιδιώκοντας να διασφαλίσει μια δήλωση τύπου Ολάντ εναντίον των κατασχέσεων. Στην ατζέντα Τσίπρα – Μοσκοβισί θα βρεθεί βεβαίως και το θέμα του χρέους για το οποίο ήδη ο επίτροπος έχει δηλώσει ότι εφόσον η κυβέρνηση παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας, θα ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωσή του.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Κυρίαρχο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι όμως και το Προσφυγικό. Το Μαξίμου σχεδιάζει ήδη ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης με στόχο η χώρα μας να αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο ως ο συνομιλητής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη γείτονα.

Ο Τσίπρας συναντάται αύριο με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν με τον οποίο θα κατευοδώσει πρόσφυγες που θα εγκατασταθούν στο Λουξεμβούργο ενώ την Τετάρτη υποδέχεται στο Μαξίμου τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με τον οποίο θα παραστεί και σε εκδήλωση για το Προσφυγικό στο Γαλάτσι στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης του εθελοντισμού με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων.

Την επομένη Τσίπρας και Σουλτς θα βρεθούν στη Λέσβο για να δουν από κοντά τις συνθήκες υποδοχής των προσφύγων που καταφθάνουν στο νησί. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η λύση θα πρέπει να αφορά όλα τα ευρωπαϊκά κράτη εξίσου.