Εξατομικευμένο στόχο ανά γιατρό έτσι ώστε έως τα τέλη Δεκεμβρίου η συνταγογράφηση των γενοσήμων φαρμάκων σε εξωτερικούς ασθενείς να έχει φτάσει στο 40%, ορίζει το υπουργείο Υγείας. Στην περίπτωση που οι γιατροί δεν συμμορφωθούν προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα.

Στην απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, διευκρινίζεται ότι τα όρια έχουν προκύψει από την στατική επεξεργασία των συνταγών του προηγούμενου έτους, «με βάση τη διαθεσιμότητα των γενοσήμων και τις καταναλώσεις εντός κάθε θεραπευτικής κατηγορίας.

Όπως διευκρινίζεται τα όρια αυτά αφορούν τους γιατρούς που εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και τους γνωστοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος συτναγογράφησης ΗΔΙΚΑ. Μάλιστα, το σύστημα έχει τη δυνατότητα να τους ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για το εάν και κατά πόσο έχουν εκπληρώσει τον στόχο τους.

Στην περίπτωση επανειλημμένης και αδικαιολόγητης απόκλισης από τους οριζόμενους στόχους, τα πρόστιμα που προβλέπονται αγγίζουν έως και τα 5.000 ευρώ ενώ οι γιατροί απειλούνται ακόμη και με οριστική αποκλεισμό κάθε συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ.

Από το μέτρο δεν εξαιρούνται ούτοι οι γιατροί του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ, καθώς η μη τήρηση των υποχρεώσεων τους αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Στην ίδια απόφαση υπενθυμίζεται ότι οι φαρμακοποιοί οφείλουν να χορηγούν το φθηνότερο φάρμακο «της ίδιας δραστικής ουσίας, μορφής, περιεκτικότητας και συσκευασίας γενόσημο ή off patent, εφόσον το τελευταίο έχει λιανική τιμή ίση ή μικρότερη της λιανικής των ομοίων του».

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την απόφαση του κ. Ξανθού, εξαιρούνται ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις: Νεφροπαθείς τελικού σταδίου, καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, μεταμοσχευθέντες, καρκινοπαθείς και πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.

Το ίδιο ισχύει και για τα εμβόλια που συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, τα φάρμακα που προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των επιτροπών του, τα φάρμακα για τα οποία θα τεθεί κλειστός προϋπολογισμός αλλά και εκείνα τα σκευάσματα για τα οποία θα επιτευχθούν συμφέρουσες τιμής αποζημίωσης μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Έρχεται η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ

Ο Δεκέμβριος είναι μήνας ορόσημο και για την απελευθέρωση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), τα οποία αναμένεται να διατίθενται και στα σούπερ – μάρκετ.

Ειδικότερα, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» πρόκειται για μία ακόμη υποχρέωση της χώρα μας, η οποία δρομολογείται.

Πάντως ο ίδιος επικαλέστηκε και ζητήματα δημόσιας υγείας, τα οποία πρέπει να εξεταστούν με σοβαρότητα: «Ένας μεγάλος όγκος μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι φάρμακα που απλώς δεν αποζημιώνονται και άρα πρέπει να διατίθενται από το φαρμακείο».

Γι αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, σε συνεργασία με τον ΕΟΦ θα ελεγχθεί εκ νέου η λίστα αυτή «ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα φάρμακα στα οποία πραγματικά χρειάζεται επίβλεψη επιστημονική θα πωλούνται στο φαρμακείο».