Στην Ολομέλεια της Βουλής εισέρχεται σήμερα για συζήτηση και αυθημερόν ψήφιση το νομοσχέδιο που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο ψηφίστηκε χθες επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση με πολλές αντεγκλίσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Τη στιγμή πάντως που θα συνεδριάζει η Βουλή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώνει τα αποτελέσματα των stress tests που θα δείξουν και ποιες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ώστε να γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους πριν την 1η Ιανουαρίου 2016 και έτσι να αποφευχθεί «κούρεμα» καταθέσεων.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το «καλό» σενάριο περιλαμβάνει κόστος ανακεφαλαιοποίησης που θα μπορεί να καλυφθεί από τα ιδιωτικά κεφάλαια.

Σε αντίθετη περίπτωση όποια τράπεζα δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τα απαιτούμενα κεφάλαια τότε θα περάσει σε διαδικασία εξυγίανσης.

Ωστόσο το «κακό» σενάριο φαντάζει απίθανο μιας και οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει ομαλά και θα κλείσει με επιτυχία.