Αρμόδιο να εκδικάσει κάποιες από τις εδαφικές διεκδικήσεις των Φιλιππίνων εναντίον της Κίνας αναφορικά με διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές στη Νότια Σινική Θάλασσα απεφάνθη ότι είναι το Μόνιμο Δικαστήριο Διαιτησίας στη Χάγη.

Το δικαστήριο με την απόφαση αυτή απέρριψε τους ισχυρισμούς της Κίνας ότι οι διαφορές αυτές αφορούσαν την εδαφική της κυριαρχίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, θα χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες για να καταλήξει σχετικά με τη βασιμότητα ή μη της προσφυγής των Φιλιπίννων.

Το Πεκίνο από τη μεριά του, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις διαδικασίες, απορρίπτοντας την δικαιοδοσία του δικαστηρίου στην προκειμένη περίπτωση.

Ωστόσο, η απόφαση αποτελεί νομική ήττα για την υπερδύναμη που διεκδικεί την κυριαρχία σχεδόν όλης της Νότιας Σινικής Θάλασσας, αρνούμενη τις διεκδικήσεις για τμήματα του χώρου από το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν, τη Μαλαισία και το Μπρουνέι.

Από τη μεριά του, οι Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν αυτή την εβδομάδα την έντονη αντίδραση του Πεκίνου καθώς αμερικανικό πολεμικό πλοίο έκανε διέλευση από τα τεχνητά νησιά που έχει χτίσει στην περιοχή η Κίνα.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας ότι «αποδεικνύει την καταλληλότητα των διεθνών νόμων ως προς τις εδαφικές συγκρούσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα».

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τζον Κίρμι είπε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι νομικά δεσμευτική και στις Φιλιππίνες αλλά και στην Κίνα.

Παραμένει δίχως ορισμό ημερομηνίας η επόμενη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία του δικαστηρίου για το θέμα.