Πόσο καιρό θα μείνεις στην Τσέλσι; «Εχω ακόμα δύο χρόνια συμβόλαιο και ουδείς άλλος σύλλογος ή συμβόλαιο ή οποιοδήποτε χρηματικό ποσό θα με πείσει να φύγω».

Πρόκειται για την απάντηση στην τελευταία ερώτηση που απηύθυνε στον Ζοζέ Μουρίνιο ο δημοσιογράφος Αλαστερ Κάμπελ στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πορτογάλος στη βρετανική έκδοση του περιοδικού «GQ», μηνός Οκτωβρίου. Οταν ο Μουρίνιο μίλησε στο περιοδικό, αρχές Σεπτεμβρίου, τίποτε δεν προμήνυε την καταιγίδα που θα χτυπούσε το Στάμφορντ Μπριτζ.

Οταν ο Πορτογάλος έλεγε στον Κάμπελ πως προτιμά να εργάζεται στην Αγγλία γιατί εκεί σέβονται τις ιδιωτικές του στιγμές, δεν φανταζόταν πως ύστερα από μερικές εβδομάδες θα γινόταν πρωτοσέλιδο γιατί επιτέθηκε σε έναν 14χρονο που τον κατέγραφε με το κινητό του τηλέφωνο.

ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ. Η φαντασία του Μουρίνιο ήταν εμφανώς πολύ περιορισμένη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο «GQ», όταν χαρακτήριζε τον Εντέν Αζάρ έναν από τους τέσσερις – πέντε καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Ο βέλγος ποδοσφαιριστής είναι ο χειρότερος στη φετινή Τσέλσι και υπεύθυνος για τον αποκλεισμό των Μπλε από το Λιγκ Καπ.

Είναι αλήθεια πως ο Μουρίνιο ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις στην καριέρα του, ενώ ακόμα και η παλιά και δοκιμασμένη μέθοδός του, «πάντα φταίει κάποιος άλλος», έχει πλέον ξεφτίσει.

Πέντε ήττες στην Πρέμιερ Λιγκ, έντεκα βαθμοί μακριά από την κορυφή, εννέα από το Τσάμπιονς Λιγκ και πέντε από τον υποβιβασμό.

Την Τρίτη, 177 ημέρες μετά την κατάκτηση του τίτλου στην Αγγλία, η «Ντέιλι Μίρορ» έγραφε «Τέλος» και εξηγούσε πως οι παίκτες των Μπλε είναι μπερδεμένοι με τη συμπεριφορά του Μουρίνιο και δεν αισθάνονται πια σίγουροι δίπλα στον Πορτογάλο.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ. Τι έφταιξε όμως και οι Μπλε ξεθώριασαν σαν να βρίσκονταν εκτεθειμένοι στον μεσογειακό ήλιο;

Οι αναλυτές εντοπίζουν το πρόβλημα στην απόφαση του Μουρίνιο να επιβραβεύσει τους παίκτες του για την περσινή τους απόδοση δίνοντάς τους μία επιπλέον εβδομάδα διακοπών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι παίκτες της Τσέλσι να μείνουν πίσω στην προετοιμασία σε σχέση με τους αντιπάλους τους και να βρεθούν πολύ σύντομα στη δυσάρεστη θέση να κυνηγούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Οταν η Μάντσεστερ Σίτι κινείται με πέμπτη ταχύτητα και ετοιμάζεται για την έκτη, η Τσέλσι βρίσκεται ακόμα στην πρώτη, ενώ πολλοί βασικοί παίκτες της, όπως οι Τέρι, Ιβάνοβιτς, Κόστα, δεν έχουν βάλει ακόμα μπρος τη μηχανή.

Το κλίμα στο Στάμφορντ Μπριτζ έγινε ακόμα πιο βαρύ στην αρχή της σεζόν όταν η Τσέλσι δεν κατάφερε να πετύχει τους μεταγραφικούς της στόχους. Οι Μπλε περιορίστηκαν σε έναν «καμένο» επιθετικό, τον Ρανταμέλ Φαλκάο, ο οποίος ήρθε στο Λονδίνο με ρουσφέτι του Μουρίνιο στον διάσημο μάνατζερ και φίλο του Ζόρζε Μέντες. Επειτα, γελούσαν και οι πέτρες στο Στάμφορντ Μπριτζ όταν ανακοινώθηκε η απόκτηση του Παπί Τζιμποτζί, ενώ ο Μάικλ Εκτορ, άρτι αφιχθείς, μάζεψε ξανά τα πράγματά του για να αγωνιστεί δανεικός στο Ρέντινγκ. Ο Τζον Στόουνς που τόσο ήθελε ο Μουρίνιο έκλεισε την πόρτα στους Μπλε λειτουργώντας ως Κασσάνδρα για τα μελλούμενα στο Λονδίνο.

ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΛΑΘΟΣ. Ο Μουρίνιο επέτρεψε να φανεί ο εκνευρισμός του στην πρεμιέρα της Πρέμιερ Λιγκ, όταν επιτέθηκε φραστικά στη φυσικοθεραπεύτρια της ομάδας του Εύα Καρνέιρο γιατί τόλμησε να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο, στη διάρκεια του ματς με τη Σουόνσι, για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στον Αζάρ.

Τα όσα ακολούθησαν δεν τιμούν τον Πορτογάλο, που κατηγορήθηκε ακόμα και για μισογύνης, ενώ η συμπατριώτισσά του μάζεψε τα πράγματά της και έφυγε από το Στάμφορντ Μπριτζ, αφού προηγουμένως κατέθεσε μήνυση στην Τσέλσι και στον διάσημο προπονητή της.

Πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν με δόση χιούμορ πως η Τσέλσι καταρρέει λόγω της κατάρας της Εύας.

Η Τσέλσι βρισκόταν ήδη σε κατήφορο χωρίς φρένα και το συνειδητοποίησε μετά την εντός έδρας ήττα της από τη Σαουθάμπτον. Ηταν τότε που ο Μουρίνιο ζήτησε από τον Αμπραμόβιτς να μην τον απολύσει γιατί δεν θα βρει κανέναν καλύτερο από αυτόν για να επαναφέρει την Τσέλσι στον δρόμο των επιτυχιών.

Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ. Ο ρώσος ολιγάρχης έκλεισε τα αφτιά του σε όσους επέμεναν για την απομάκρυνση του Special One, πιθανόν γιατί δεν ήθελε ένα déjà vu του 2007, όταν επηρεασμένος από τον σύμβουλό του Αβραάμ Γκραντ απέλυσε τον Μουρίνιο. Ισως πάλι να συνειδητοποίησε πως θα πρέπει να δώσει στον Μουρίνιο 45 εκατ. ευρώ αποζημίωση.

Ωστόσο, η υπομονή της ηγεσίας της Τσέλσι δεν είναι ανεξάντλητη και δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν έναν τυφώνα Πατρίσια να πλησιάζει το Δυτικό Λονδίνο. Το αν θα εξασθενήσει στην πορεία ή θα παραμείνει στην κατηγορία πέντε, θα φανεί το απόγευμα στο παιχνίδι με τη Λίβερπουλ στο Στάμφορντ Μπριτζ.