Ο Λιούις Χάμιλτον κατέκτησε και μαθηματικά το τρίτο του –και δεύτερο συνεχόμενο –πρωτάθλημα. Ο ταλαντούχος οδηγός έχει ξεπεράσει σε νίκες τον αείμνηστο –και ίνδαλμά του –Αϊρτον Σένα. Ο βρετανός πιλότος τρέχει με το καλύτερο μονοθέσιο και την καλύτερη ομάδα: τη Mercedes! Σήμερα, γύρω από τον πιο ακριβοπληρωμένο οδηγό στη Formula 1 είναι όλα καλοστρωμένα. Ομως ήταν πάντα έτσι η ζωή του; Ηρεμη, αρμονική –και πώς βρέθηκε να κάθεται πίσω από το καλύτερο μονοθέσιο του κόσμου; Ποια ήταν η πορεία του ώσπου να βρεθεί στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού;

Ο Λιούις Χάμιλτον γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1985 στη Βρετανία. Ο πρώτος του δάσκαλος ήταν ο πατέρας του, ο οποίος –παρ’ όλο που είχε χωρίσει με τη μητέρα του όταν ήταν μόλις δύο ετών –του «άναψε» τη σπίθα για το μηχανοκίνητο σπορ: Σε ηλικία έξι ετών συμμετέχει στο βρετανικό πρωτάθλημα τηλεκατευθυνόμενων και εκεί κατακτά τη δεύτερη θέση. Το 1993 και ενώ ήδη έχει μεταπηδήσει στα καρτ (κάτι που κάνει ακόμη και σήμερα στον ελεύθερο χρόνο του), ο Λιούις κερδίζει με ιδιαίτερη άνεση τον έναν αγώνα μετά τον άλλον. Σε λίγο διάστημα κατακτά το πρωτάθλημα.

Είναι η στιγμή που το ταλέντο του το «ερωτεύεται» ο Ρον Ντένις, δηλαδή το μελλοντικό του αφεντικό και τότε ιδιοκτήτης της McLaren. Το 2001 τρέχει σε έναν ακόμη αγώνα καρτ αντιμέτωπος με τον ήδη τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή στη Formula 1 Μίχαελ Σουμάχερ, που συμμετείχε για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο τελευταίος είχε δηλώσει ότι ο 16χρονος τότε Λιούις έχει ταλέντο και είναι θέμα χρόνου να σκαρφαλώσει στη Formula 1.

Μετά το 2002 και λίγο πριν συμπληρώσει τα 18, ο Χάμιλτον μεταπηδά στη Formula 3. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2007 και σε ηλικία 22 ετών, ο Χάμιλτον κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Στις 18 Μαρτίου του 2007 ο πρώτος έγχρωμος οδηγός στη F1 τρέχει στο Γκραν Πρι της Αυστραλίας κατακτώντας την τρίτη θέση. Λίγους μήνες μετά, ο ασταμάτητος πιλότος θα σπάσει το ρόδι στο βάθρο των νικητών: πραγματοποιεί την παρθενική του νίκη μόλις στον έκτο αγώνα της καριέρας του, στην πίστα Ζιλ Βιλνέβ του Καναδά.

Τον διακρίνουν η τρομερή σταθερότητα στην απόδοση, το αψεγάδιαστο στυλ του και τα ατσάλινα νεύρα. Αλλά και ο παιδικός του αυθορμητισμός, που δείχνει να μην έχει αλλοιωθεί σε τίποτα και ας βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητικού ενδιαφέροντος.

Ο Χάμιλτον πανηγυρίζει τις νίκες του σαν παιδί. Στον ελεύθερό του χρόνο, τα παιχνίδια του θα τα ζήλευαν και οι πιο άτακτοι πιτσιρικάδες: κάνει σούζες με μοτοσικλέτες, παίζει με τον σκύλο του, σκαρφαλώνει στις λάσπες με δίτροχες γουρούνες και το μόνο που δεν τον απασχολεί είναι αν θα τσαλακώσει τη σελέμπριτι εικόνα του. Πάντως, οι αριθμοί φανερώνουν ότι ο «μικρός» –που αρνείται να μεγαλώσει στις συνήθειες –θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να μας συγκινεί με τις νίκες του στη Formula 1.

Εως τώρα ο Χάμιλτον σε 163 συμμετοχές του σε Γκραν Πρι έχει πετύχει 42 νίκες, δηλαδή κερδίζει έναν στους τέσσερις αγώνες. Ενώ έχει ανέβει στο βάθρο συνολικά 84 φορές. Και είναι ακόμη παιδί!