Μεγαλύτερη από τη Ρωσία και τον Καναδά μαζί ήταν η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική τον Οκτώβριο, φθάνοντας στην έκταση-ρεκόρ των 28,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στις 2 Οκτωβρίου.

Όμως οι επιστήμονες δεν δείχνουν να ανησυχούν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, καθώς θεωρούν το φαινόμενο παροδικό και αναμένουν η τρύπα να σμικρυνθεί πάλι. Η διεύρυνση της τρύπας αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι η στρατόσφαιρα ήταν πολύ πιο κρύα από το συνηθισμένο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, δεν αναστρέφεται η σταδιακή πορεία συρρίκνωσης της τρύπας.

Η έκταση της τρύπας του όζοντος δεν είναι σταθερή, αλλά αυξομειώνεται στη διάρκεια του έτους. Το στρώμα του όζοντος προστατεύει από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου.

Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ του 1987 απαγόρευσε διάφορες χημικές ενώσεις (χλωροφθοράνθρακες κ.α.) που καταστρέφουν το όζον. Από τότε η κατάσταση βελτιώνεται με αργό ρυθμό, όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τρύπα πάνω από την Ανταρκτική θα παραμείνει μεγάλη τουλάχιστον έως το 2025, καθώς οι χημικές ενώσεις παραμένουν στην ατμόσφαιρα για δεκαετίες μετά την απαγόρευσή τους.