Στο σοκ έχει βυθιστεί ειδικά η τοπική κοινότητα του Πτι Παλαί στη νότια Γαλλία, από την οποία προέρχονταν τα περισσότερα από τα 43 θύματα -οι περισσότεροι ηλικιωμένοι- του χειρότερου τροχαίου στη χώρα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να ταυτοποιηθούν οι απανθρακωμένες σοροί. Η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος έχει ξεκινήσει και οι Αρχές σημειώνουν πως είναι «ανάλογη» εκείνων που γίνονται σε αεροπορικά δυστυχήματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από τις τοπικές Αρχές, ο αριθμός των νεκρών στη σύγκρουση του φορτηγού με το λεωφορείο που μετέφερε ηλικιωμένους θεωρείται ότι έχει φτάσει στην παρούσα φάση τους 43: Ο οδηγός του φορτηγού και ο τρίχρονος γιος του που ήταν μαζί του, ενώ οι υπόλοιποι ήταν επιβάτες στο λεωφορείο. Ο οδηγός του λεωφορείο είναι ζωντανός και η μαρτυρία του θα είναι σημαντική για την έρευνα.

Εξηγώντας γιατί ο αριθμός των νεκρών δεν είχε ξεκαθαρίσει στην αρχή, ο εισαγγελέας της Λιμπούρν Κριστόφ Ογκέρ είχε πει πως «μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που ήταν εγγεγραμμένοι στη λίστα αλλά δεν επέβαιναν στο όχημα, και το αντίθετο και υπήρχε μια λίστα στο λεωφορείο η οποία δεν έχει βρεθεί ακόμα».

«Για τον λόγο αυτό ανακοίνωσα 41 ή 42 θύματα» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το λεωφορείο «έπαιρνε επιβάτες από διάφορα σημεία κοινοτήτων» με τελευταίο σταθμό στο Πτι Παλέ».

Ο οδηγός του φορτηγού, ηλικίας περίπου 30 ετών, είναι μεταξύ των νεκρών, όπως και ο τρίχρονος γιος του. Ο οδηγός ήταν «έμπειρος», ήταν ο γιος του διευθυντή μιας εταιρίας μεταφορών με έδρα στο Σεν-Ζερμέν-Κλερφέγι, στο νομό Ορν. Είχε πάει να παραδώσει ξυλεία και επέστρεφε.

Ο οδηγός του λεωφορείου, ελαφρά τραυματισμένος, «είχε ηρωικά αντανακλαστικά διακινδυνεύοντας τη ζωή του» είπε ο γιατρός Φιλίπ Φλιπό, παθολόγος στην κοινότητα όπου σημειώθηκε το τροχαίο. Ο οδηγός κάλεσε σε βοήθεια για να δοθούν οι πρώτες βοήθειες στους επιζώντες.

«Ήταν αυτός που βοήθησε τους επιζώντες να βγουν από το λεωφορείο. Και εκτός αυτού, είχε το πρόσωπο κατακόκκινο του, πιθανόν από τις φλόγες» πρόσθεσε ο γιατρός.

Η αστυνομία μίλησε και μια άλλη «ηρωική» κίνηση, ενός οδηγού που ακολουθούσε το τουριστικό λεωφορείο «και που είχε τα αντανακλαστικά να σπεύσει και να σπάσει τα παράθυρα για να βοηθήσει να βγουν μερικοί άνθρωποι».

«Η φωτιά ξέσπασε αμέσως μετά. Ήταν σαν αστραπή» δηλώνει ο 73χρονος Ζαν-Κλοντ Λεοναρντέ, ένας από τους ελάχιστους επιζήσαντες του τροχαίου στην Le Parisien.

Μέχρι και τρεις εβδομάδες για την αναγνώριση των σορών

Οκτώ επιβάτες του λεωφορείου κατάφεραν να ξεφύγουν από την παγίδα της φωτιάς: χθες βράδυ δύο άνθρωποι ήταν «σε κρίσιμη κατάσταση» σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Δύο άλλοι είναι σε σοβαρή κατάσταση αλλά η ζωή τους δεν είναι σε κίνδυνο. Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν πιο ελαφρά.

Στο χωριό Πτι-Παλέ, των 756 κατοίκων, από τα πλέον πληγέντα από την τραγωδία με 28 νεκρούς» σύμφωνα με την Ανίκ, κάτοικο του χωριού, αγρυπνία τελέστηκε στη μνήμη των θυμάτων από τις οικογένειες και τους κατοίκους αργά το απόγευμα στη μικρή εκκλησία.

Οι κάτοικοι λένε χαρακτηριστικά πως όλοι τους είχαν τουλάχιστον έναν γνωστό που έχασε τη ζωή του στη σύγκρουση. Συντετριμμένες οι οικογένειες πηγαινοέρχονταν στην κατάμεστη εκκλησία. «Έχασα πολύ κόσμο δια μιας» δήλωσε ο Ζαν Σολάνς, κάτοικος του χωριού, «έναν αδελφό, γείτονες, φίλους».

Σύμφωνα με το τοπικό συμβούλιο της Ζιρόντ, τα τελευταία πέντε χρόνια δεν είχε σημειωθεί κανένα τροχαίο στη συγκεκριμένη στροφή: «Ύπάρχει σήμανση στο σημείο αυτό όπου η ανώτερη ταχύτητα είναι 90 χλμ. Πινακίδες προειδοποιούν για τις στροφές».

Τα περισσότερα θύματα θεωρείται ήταν ότι ακόμη ζωντανοί όταν ξέσπασε η φωτιά αμέσως μετά την σύγκρουση. Στελέχη του Εγκληματολογικού ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η αναγνώριση των σορών μπορεί να χρειαστεί μέχρι και τρεις εβδομάδες.