Τον περασμένο μήνα μια ομάδα υποστηρικτών της Κριστίνα Φερνάντες σάλπαρε με ένα σκάφος από τα νερά της Βόρειας Αργεντινής, με στόχο να φθάσει στο ακρωτήριο Χορν που βρίσκεται στις νότιες εσχατιές της χώρας. Λίγο πριν όμως φθάσει στο τέλος του ταξιδιού του το σκάφος «La Sanmartintiana», το οποίο είχε πάρει το όνομά του από τον ήρωα της αργεντίνικης ανεξαρτησίας Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν, χτυπήθηκε από ισχυρούς ανέμους. Το πλήρωμα επιχείρησε να νικήσει τον Αίολο αλλά δεν τα κατάφερε και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το σκάφος. Το πλεούμενο, όμως, δεν βυθίστηκε. Παρασύρθηκε από τα ρεύματα για να σωθεί οριστικά από το ναυάγιο κοντά στα Φόκλαντ, τα νησιά για τα οποία ενεπλάκησαν σε στρατιωτική διαμάχη η Αργεντινή και η Βρετανία.

Το επεισόδιο θυμήθηκαν πριν από μερικές ημέρες οι βρετανικοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για λόγους που μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς. Σε αυτό το επεισόδιο, πάντως, πολλοί στο Μπουένος Αϊρες είδαν μια παραβολή της πορείας της κυβέρνησης Φερνάντες. Και καθώς η απερχόμενη πρόεδρος της Αργεντινής δεν έχει από το Σύνταγμα δικαίωμα επανεκλογής, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν από τις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξάγονται αύριο θα βγει νικητής ο περονιστής υποψήφιος και άσπονδος φίλος της Φερνάντες ή ο κεντροδεξιός αντίπαλός του.

Η αλήθεια είναι ότι η Αργεντινή της τελευταίας δεκαετίας θυμίζει πολύ το «La Sanmarτintiana». Χάρις στην αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, η οικονομία της χώρας γνώρισε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4%. Οπως ήταν φυσικό, η Φερνάντες έσπευσε να πιστωθεί το «θαύμα» της ανάκαμψης. Σήμερα, όμως, η απερχόμενη πρόεδρος αφήνει πίσω της μια χώρα με ένα δημόσιο έλλειμμα της τάξης του 7%, διψήφιο πληθωρισμό και ελάχιστα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα. Το τέλος της δωδεκάχρονης βασιλείας της, το οποίο το μοιράστηκε με τον μακαρίτη σύζυγό της και προκάτοχό της Νέστορ Κίρσνερ, θα σημάνει μια νέα αρχή για την Αργεντινή;

Τουλάχιστον οι δημοσκοπήσεις δεν απαντούν με ακρίβεια στο ερώτημα. Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει το 45% των ψήφων ή το 40% εφόσον έχει δέκα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον δεύτερο. Στις μετρήσεις της κοινής γνώμης προηγείται ο 58χρονος Ντανιέλ Σιόλι, πρώην αντιπρόεδρος του Κίρσνερ και νυν κυβερνήτης της περιφέρειας του Μπουένος Αϊρες, ενώ ακολουθεί από κοντά ο Μαουρίτσιο Μάκρι, ο κεντροδεξιός δήμαρχος της πρωτεύουσας. Τρίτος είναι με 20% ο Σέρτζιο Μάσα, πρώην γραμματέας της κυβέρνησης Φερνάντες, ο οποίος αποχώρησε επειδή συγκρούστηκε μαζί της. Το ερώτημα επομένως είναι πού θα πάνε οι ψήφοι του τελευταίου της κούρσας σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος. Η απάντηση θα δοθεί στις κάλπες.