Επεισοδιακά γενέθλια του PEGIDA που διαδηλώνει κάθε Δευτέρα στη Δρέσδη. Διαδηλώσεις της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) κάθε Τετάρτη στην Ερφούρτη. Αποκτά και η Γερμανία το δικό της κίνημα Αγανακτισμένων; Εναν χρόνο τώρα το ισλαμοφοβικό PEGIDA με προπύργιο τη Δρέσδη μάχεται κατά της δήθεν ισλαμοποίησης της Δύσης. Την άνοιξη είχε ξεφουσκώσει, αλλά στα «γενέθλια» την περασμένη Δευτέρα έκανε δυναμική επανεμφάνιση με τουλάχιστον 20.000 οπαδούς στην Πλατεία Θεάτρου μπροστά στην Οπερα της Δρέσδης και ομιλητές από την Ιταλία, την Ολλανδία την Πολωνία.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) οργανώνει στην Ερφούρτη διαδηλώσεις «κατά της κατάχρησης του ασύλου» στη Γερμανία. «Η Ερφούρτη είναι γερμανική. Η Ερφούρτη θα παραμείνει γερμανική» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αρχηγός της Εναλλακτικής στη Θουριγγία Μπγιορν Χέκες που φιλοδοξεί να ηγηθεί του ακροδεξιού μετώπου. «Σχεδόν 10.000 πατριώτες βγήκαν στους δρόμους. Η Ανατολική Γερμανία ξεσηκώνεται, ο αέρας αλλάζει» πανηγύρισε το περιοδικό «Compact» που αυτοδιαφημίζεται ως η «δημοσιογραφική εμπροσθοφυλακή της εθνικής κυριαρχίας». Διευθυντής του περιοδικού είναι ο Γιούργκεν Ελζέσερ, 58 χρονών, ο οποίος μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 εργαζόταν σε ακραιφνώς αριστερά μέσα, εφημερίδες και περιοδικά («Junge Welt», «Konkret», «Freitag», «Neues Deutschland»). Τώρα με όχημα το ακροδεξιό περιοδικό «Compact» οργανώνει στο Βερολίνο την 4η Διάσκεψη Κυριαρχίας με κεντρικό σύνθημα «Ελευθερία για τη Γερμανία – Τέλος κάθε κατοχής – Για την ελευθερία στην Ευρώπη». Στο τεύχος του Οκτωβρίου το εξώφυλλο είναι αφιερωμένο στη «Μέρκελ – Βασίλισσα των δουλεμπόρων».

Η Γερμανία με φόντο την προσφυγική κρίση βιώνει τη γέννηση ενός ιδιότυπου κινήματος που ξεπερνάει τα όρια της ξενοφοβίας και στοχεύει στην αμφισβήτηση των «συστημικών» κομμάτων και του «συστήματος» της χώρας γενικότερα. Βρίσκει εύφορο έδαφος στην Ανατολική Γερμανία που λόγω του κομμουνιστικού παρελθόντος δεν έχει εμπειρία συμβίωσης με το ξένο στοιχείο, όχι όμως στη Δυτική Γερμανία με τον μεγάλο όγκο των ξένων που ζουν στη χώρα. Η δολοφονική επίθεση και ο τραυματισμός της Χενριέτε Ρέκερ, υποψήφιας και νυν δημάρχου της Κολωνίας (ποσοστό ξένων 18,6%), ήταν έργο ενός μεμονωμένου ακροδεξιού. Αντίθετα, η Ανατολική Γερμανία με πολύ μικρότερο ποσοστό αλλοδαπών (1,9% στη Θουριγγία μέχρι 2,6% στη Σαξονία) είναι το κέντρο των εβδομαδιαίων αντισυστημικών διαδηλώσεων. Το σύνθημα «Εμείς είμαστε ο λαός» που φωνάζουν στις συγκεντρώσεις του PEGIDA και της Εναλλακτικής είναι καταχρηστικό «δάνειο» από την «ειρηνική επανάσταση» με την πτώση του Τείχους το 1989, λέει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης Χανς Φορλέντερ, είναι «κήρυξη πολέμου» στις ελίτ, την πολιτική, τα μίντια.

Η απόρριψη συλλήβδην των ελίτ είναι και ο κοινός παρονομαστής των Αγανακτισμένων των μεσογειακών χωρών της περιόδου της κρίσης με τους Αγανακτισμένους της Γερμανίας. Οσοι διαδηλώνουν κάθε βδομάδα στη Δρέσδη, την Ερφούρτη, το Μαγδεμβούργο είναι πεπεισμένοι ότι η χώρα είναι «ξεπουλημένη», τα συστημικά κόμματα επίσης, οι πολίτες χάνουν τον έλεγχο στην καθημερινή τους ζωή, λέει στα «ΝΕΑ» ο πολιτειολόγος Τίμο Λοχόκι της δεξαμενής σκέψης German Marshall Fund στο Βερολίνο. Η προσφυγική κρίση ενδυναμώνει αυτήν την πεποίθηση.

Η Μέρκελ αντιστέκεται

Με τη δημαγωγία του μίσους, προβλέπει ο Λοχόκι, PEGIDA και Εναλλακτική θα βρεθούν εκτός συνταγματικού πλαισίου. Αν δεν είναι ήδη. Για τους επόμενους έξι μήνες, όμως, καθοριστικό θα είναι «αν τα συντηρητικά κόμματα θα πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι συνεχίζουν να υπερασπίζονται τις συντηρητικές αξίες» λέει ο Λοχόκι. Τους έπεισαν στην κρίση με την Ελλάδα. Αλλά στην προσφυγική κρίση θα είναι πολύ δυσκολότερο.

Η Μέρκελ αντιστέκεται στην ακροδεξιά, ξενοφοβική ρητορεία, δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τις αρχές της χάριν της δημοτικότητας. Κι ας πέφτουν τα ποσοστά της.