Η ανάπτυξη σε μεγάλες οικονομίες μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αν αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και αν κλείσει η ψαλίδα της ανισότητας φύλων στους τομείς της υγείας και της μόρφωσης, ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε αναφορά που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η αναφορά του ΔΝΤ έρχεται σε μια εποχή αυξανόμενων συζητήσεων για το πώς θα μπορεί να αντιμετωπιστεί η επιβραδυνόμενη παγκόσμια ανάπτυξη και ιδιαίτερα η ανισότητα σε εισοδήματα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η ανισότητα αυτή είναι ψηλότερη σε κράτη αναδυόμενων ή χαμηλών οικονομικών μεγεθών, ακριβώς εκείνα που μπορούν να οφεληθούν και περισσότερο από την αλλαγή.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν βελτιωθεί κατά ένα βαθμό ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών της ανισότητας φύλων - ο οποίος δείκτης υπολογίζει παράγοντες από την θνησιμότητα των μητέρων έως τη μόρφωση και συμμετοχή των γυναικών στην εργασία - θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάπτυξη μιας χώρας κατά μια εκατοστιαία μονάδα.

Εαν οι Ηνωμένες Πολιτείες έφταναν το επίπεδο της Σλοβενίας, για παράδειγμα, που είναι πρώτη στον κόσμο σε ισότιμη πληρωμή μεταξύ των φύλων, θα μπορούσε η οικονομία των να αυξηθεί σχεδόν 2,5% γρηγορότερα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Σύμφωνα με προβλέψεις του ΔΝΤ νωρίτερα, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ φέτος θα φτάσει τα 2,6%.

Για την Κίνα, μια παρόμοια βελτίωση επιπέδου μισθών θα πρόσθετε σχεδόν 2% στην ανάπτυξή της, ενώ για τη Βραζιλία, θα πρόσθετε περιπου 4%, χρησιμοποιώντας τις παραμέτρους που δίνει η έκθεση του ΔΝΤ για τις γυναίκες.

Παρουσιάζοντας την έκθεση σε μια εκδήλωση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Όξφαμ, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προέτρεψε τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα να επενδύσουν περισσότερα στην υγεία και τη μόρφωση, και είπε πως οι εξελιγμένες οικονομίες θα πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς γυναικών και να παρέχουν πληρωμένη γονική άδιεα και φροντίδα παιδιών με προσιτές τιμές.

Η Λαγκάρντ, η πρώτη γυναίκα διευθύντρια του ΔΝΤ, έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον του διεθνούς χρηματοδοτικού οργανισμού για την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στην παγκόσμια οικονομία, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να προσφέρει περισσότερες και βελτιωμένες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από