Θεατρική παράσταση που εξαντλήθηκε σε παράλληλους μονολόγους θύμιζε η αποστολή της ΝΔ στη Μαδρίτη για το Συνέδριο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Η γαλάζια αντιπροσωπεία επέστρεψε από την ισπανική πρωτεύουσα περισσότερο διχασμένη, ενώ ένα νέο μέτωπο ανοίγει στο κομματικό παρασκήνιο –ανάμεσα στον Απόστολο Τζιτζικώστα και στον Αδωνη Γεωργιάδη με στόχο την προίκα των σαμαρικών.

Οι διαφορετικές στρατηγικές με τις οποίες κινήθηκαν οι υποψήφιοι αρχηγοί στους διαδρόμους και στα στρογγυλά τραπέζια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) αναδείχθηκαν εντονότερα χθες, καθώς ο καθένας ακολούθησε το δικό του πρόγραμμα και δεν υπήρξαν κοινές επαφές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο μόνος που έμεινε εκτός της μαδριλένικης μάχης καθώς μια ίωση τον καθήλωσε στην Αθήνα, σύμφωνα τουλάχιστον με την εξήγηση που έφθασε στη γαλάζια αντιπροσωπεία για την απουσία του.

Το κλίμα αποξένωσης που καταγράφηκε στην ισπανική πρωτεύουσα, πάντως, φρόντισε να αναδείξει χωρίς περιστροφές ο Αδωνις Γεωργιάδης, πριν ακόμη πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής. «Επιστρέφω από Μαδρίτη, όπου έκανα τη δουλειά που έπρεπε. Δυστυχώς η πρόσκληση να είμαστε όλοι κ.λπ. ήταν προσχηματική» διαμήνυσε, εκτοξεύοντας ουσιαστικά βέλη προς την πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος είχε το κεντρικό πρόσταγμα στη σύναξη του ΕΛΚ. Από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ προσπέρασαν τις διαμαρτυρίες Γεωργιάδη, σχολιάζοντας ότι ο πρώην υπουργός θα ήθελε τον Μεϊμαράκη σε «ρόλο ξεναγού» των υποψήφιων αρχηγών, τους οποίους θα παρουσίαζε στους ευρωπαίους εταίρους της ΝΔ.

Χωρίς κοινή γραμμή

Ανάλογα σχόλια καταγράφηκαν σε συζητήσεις που είχε ο Αδωνις Γεωργιάδης με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και άλλα μέλη της κομματικής αποστολής στο περιθώριο του Συνεδρίου, όταν εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί δεν υπήρξε κοινή γραμμή και δράση των υποψηφίων ή γιατί η κομματική ηγεσία δεν επιδίωξε την παρουσία τους στις επαφές με τα ηγετικά στελέχη του ΕΛΚ. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επικαλέστηκε τον φόρτο εργασίας που είχε στη σύνοδο και αντιπαρήλθε τις επικρίσεις, λέγοντας ότι η ομαδική αποστολή στη Μαδρίτη δεν απέκλειε τη δυνατότητα των υποψηφίων να διαμορφώσουν το δικό τους πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων. Επικριτικός για τα σχόλια Γεωργιάδη υπήρξε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ανέφερε στον επίδοξο αρχηγό ότι δεν τον εμπόδισε κανείς να συναντήσει σκληροπυρηνικά στελέχη του ΕΛΚ και να προβάλει τη δική του ατζέντα με σκληρές θέσεις για την οικονομία, το Μεταναστευτικό ή για άλλα ζητήματα.

Αφορμή για τις αιχμές κατά Γεωργιάδη, ωστόσο, δεν αποτέλεσε τόσο η χθεσινή αποστασιοποίησή του από τον κύριο κορμό της κομματικής αποστολής όσο η πολιτική γραμμή που θεωρούσε ότι θα έπρεπε να ακολουθήσει η ΝΔ στο Συνέδριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής είχε διαφωνήσει με την προχθεσινή απόφαση για καταψήφιση του ψηφίσματος για το Προσφυγικό, θεωρώντας ότι αντιθέτως η κομματική αντιπροσωπεία θα έπρεπε να συνταχθεί και να στρέψει την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά κατά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς, στους διαδρόμους του ΕΛΚ βρήκε έδαφος για να αναπτυχθεί και μια εσωκομματική κόντρα με πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία ενεργοποίησε και την πτέρυγα των καραμανλικών που αντιμετωπίζει τον Γεωργιάδη ως εκπρόσωπο ακραίων θέσεων. Εκτός από τις βολές Κουμουτσάκου, το κλίμα αποτυπώνεται και στη χθεσινή παρέμβαση του πρώην προέδρου της Βουλής (και βασικού εκπροσώπου της καραμανλικής πτέρυγας) Δημήτρη Σιούφα, ο οποίος ανέφερε ότι «αξίζουν συγχαρητήρια στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την αντιπροσωπεία της ΝΔ, που αντιτάχθηκαν σε μια άδικη κριτική για την Ελλάδα».

Αδωνις Vs Tzιτζικώστα

Από τη Μαδρίτη, εξάλλου, ο Αδωνις Γεωργιάδης φαίνεται ότι έβαλε σε εφαρμογή και ένα σχέδιο προσέγγισης των σαμαρικών –με προφανή στόχο να εκμεταλλευθεί ενδεχόμενη αποστασιοποίησή τους από την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα, με αφετηρία την «αποκήρυξη» του πρώην πρωθυπουργού από τον περιφερειάρχη. Τα σχόλια Τζιτζικώστα, ο οποίος περιέγραψε ως «κακόγουστο αστείο» τη φημολογία ότι στηρίζεται από τον Αντώνη Σαμαρά, προκαλούν παρενέργειες στο στρατόπεδο των σαμαρικών. Η αντίδραση της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία κινείται περίπου ως «υπαρχηγός» του Τζιτζικώστα, αλλά από το βήμα της Βουλής διαμήνυσε ότι «πρώτιστο πολιτικό καθήκον» της αποτελεί η υπεράσπιση των πεπραγμένων της κυβέρνησης Σαμαρά, δεν πέρασε απαρατήρητη από τη γαλάζια αποστολή στη Μαδρίτη –και σίγουρα όχι από τον Γεωργιάδη.

Σε αυτό το σκηνικό, ο Αδωνις Γεωργιάδης φρόντισε νωρίς χθες το πρωί να συναντηθεί κατ’ ίδιαν με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ τροφοδοτούσε συνεχώς τους προσωπικούς λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη συνάντηση και διθυραμβικά σχόλια για τον πρώην πρωθυπουργό. «Δεν φαντάζεστε πόσο καλά μιλούν οι Ευρωπαίοι για τον Σαμαρά» ήταν το αρχικό σχόλιο –«Ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ είπε επί λέξει: «Οπου υπάρχει κρίση, πρέπει να φωνάζουμε τον Αντώνη Σαμαρά», χειροκρότησε όλη η αίθουσα και εδώ… τον κατηγορούν» τουιτάρισε όταν προσγειώθηκε στην Αθήνα.

Με ένα σχέδιο «πολιτικής δικαίωσης» κινήθηκε στο Συνέδριο του ΕΛΚ και ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετείχε χθες σε ειδικό πάνελ για την ενίσχυση του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Κατά την ομιλία του κατεγράφη και η μοναδική στιγμή γαλάζιας ομοψυχίας στη Μαδρίτη, καθώς –έστω και για να τηρηθούν τα προσχήματα –την παρακολούθησαν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και σύσσωμη η κομματική αποστολή. Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι «ο λαϊκισμός δεν αποτελεί ιδεολογία αλλά αρρώστια» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στο επτάμηνο που προηγήθηκε υπονόμευσε πολλά επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης και προκάλεσε πολύ χειρότερα προβλήματα από εκείνα που κατήγγειλε όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

O νυν και ο πρώην

Μετά τη συνάντηση, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε μια σύντομη κατ’ ίδίαν συζήτηση με τον προκάτοχό του, την πρώτη τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ακολούθως συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, όπου αντάλλαξε απόψεις με αρκετούς ηγέτες συμπεριλαμβανομένων των Ανγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στη Σύνοδο των ηγετών, όπου κυριάρχησε το Προσφυγικό, εξέφρασε εκ νέου τη διαφωνία του με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε, ενώ πρότεινε να συγκροτηθεί ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. «Δεν μπορεί να έχουμε κοινή φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρώπη. Αυτό δημιουργεί ένα ζήτημα. Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων της με τη βοήθεια της Ευρώπης» ήταν το δικό του μήνυμα.

Με αυτόνομο πρόγραμμα κινήθηκε στο ΕΛΚ και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρώην επικεφαλής της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν, ο οποίος έχει χειριστεί επί χρόνια την ατζέντα της περιφερειακής πολιτικής.

n Η αδυναμία της ΝΔ πάντως να διεκδικήσει μια θέση αντιπροέδρου στο ΕΛΚ υπήρξε ακόμη και χθες βασικό θέμα συζήτησης στην κομματική αποστολή, ενώ στο περιθώριο του Συνεδρίου επιχειρήθηκε να ξεπεραστούν τα σύννεφα στη σχέση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος επίσης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση. «Μανώλη μου, αφού ήθελες να είσαι υποψήφιος γιατί δεν μου τηλεφωνούσες να το πεις και να σε βοηθήσω» φέρεται ότι ανέφερε η πρώην υπουργός στον επικεφαλής των γαλάζιων ευρωβουλευτών, ο οποίος απάντησε στο ίδιο σκωπτικό ύφος: «Από τη στιγμή που ήσουν εσύ υποψήφια, πού να πήγαινα εγώ».