Αποτελεί μια από εκείνες τις αθόρυβες και συνάμα ουσιαστικές φωνές της μουσικής μας. Συνδεδεμένος με τις Τρύπες και την περιπέτειά τους ως μόνιμος guest μουσικός από την αρχή τους. Συνθέτης μουσικής για περίπου 84 παραστάσεις στο θέατρο από το 1994. Σήμερα με τον Αγγελάκα –επίσης συνεργάζονται στενά –στεγάζει τα σχέδιά του στην ανεξάρτητη εταιρεία All Together Now. Και πάνω απ’ όλα ο Χριστιανάκης είναι αφοσιωμένος (συχνά πειραματιστής) και δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη, αφού εκεί βρίσκεται ο βατήρας όλων των δράσεών του. Τώρα εφορμά στην Αθήνα με τη μουσική παράσταση «Μια εποχή στην Κόλαση» που θα απολαύσουμε για πρώτη φορά. Μια μουσική προσέγγιση που εκτός από δισκογραφική αποτύπωση έχει πάρει τον χαρακτήρα live και βρίσκεται on the road. Και θα ήταν αδικία να μιλήσουμε απλώς για μια μελοποίηση του κορυφαίου έργου του Ρεμπό, αφού ο Χριστιανάκης παιδεύεται με αυτό περίπου 30 χρόνια. Θα ήταν πιο ακριβές να μιλούσαμε για μια ηχητική εγκατάσταση πάνω στον κόσμο του κειμένου. Μια επιχείρηση να αποδοθούν ηχητικά το σύμπαν των λέξεων, οι κρότοι, οι παύσεις. Μακριά από περιγραφές. «Μπήκα στον κόσμο του Ρεμπό με πλήρη άγνοια κινδύνου. Μου πήρε 30 χρόνια να ξεστοιχειώσω. Οταν τελείωσα, ένιωσα να αδειάζω. Κομβική ήταν η μετάφραση του ποιητή Χριστόφορου Λιοντάκη. Είχα νιώσει έτσι πάλι όταν έκανα τη μουσική στην «Αντιγόνη» του Βασίλη Παπαβασιλείου στους Δελφούς και μετά τον θάνατο ενός πολύ στενού μου προσώπου» μου λέει ο Χριστιανάκης. Κι έχει σημασία πως ο συνθέτης έσβησε όλες τις πρώτες προσπάθειες μελοποίησης. Το σημερινό έργο είναι αυτό που προέκυψε μετά τη μετάφραση Λιοντάκη. Για την ακρίβεια, είναι η πέμπτη προσέγγιση. «Οταν έπεσα πάνω στη μετάφραση του Χριστόφορου, ένιωσα να το διαβάζω από την αρχή» μου λέει ο συνθέτης που παρομoιάζει το έργο τούτο αλλά και εν γένει την ομολογουμένως αβανγκάρντ δουλειά του με γράμμα χωρίς παραλήπτη.

ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ. Οι μουσικοί που συνοδεύουν τον Χριστιανάκη στην παράσταση είναι ένας και ένας. Και παλιοί του γνώριμοι. Παραθέτω: Μπάμπης Παπαδόπουλος στις κιθάρες. Φώτης Σιώτας στο βιολί και τη βιόλα. Αλλά και oι Μιχάλης Βρέττας, Τάσος Μισυρλής, Βασίλης Μπαχαρίδης, Χρήστος Χαρμπίλας, Τίτος Καργιωτάκης, Γιάννης Πειραλής, Βαγγέλης Χαχόλος. Στα έμμετρα ποιήματα του κειμένου ακούγεται η φωνή του Αγγελάκα, όπως και στον δίσκο. «Η χαρά του συνθέτη είναι αυτή η ομάδα. Τεχνικά δύσκολο εγχείρημα αλλά πολύ απελευθερωτικό» λέει ο Γιώργος που γίνεται πιο αναλυτικός για τον τρόπο σύνθεσης: «Με βοήθησε η δουλειά μου στο θέατρο. Πάντα παρακολουθώ όλες τις πρόβες, βλέπω το θέατρο στη γένεσή του και έτσι γράφω πάντα παράλληλα. Ηθελα και τώρα η μουσική να κρατηθεί σε τέτοιο σημείο που όταν μπαίνει ο λόγος να ενορχηστρώνεται ξανά». Ο Χριστιανάκης διάβαζε από πιτσιρικάς Ρεμπό. Πιο μεγάλος ασχολήθηκε πάλι, διάβασε βιογραφίες, μελέτες, τα γράμματά του, το σύνολο έργο του γάλλου καταραμένου. «Αρχισα να νιώθω οικείο τον ποιητή και ως άνθρωπο. Το «Μια εποχή στην Κόλαση» είναι σαν να γράφτηκε χθες. Για παράδειγμα ο στίχος: «Η εποχή που ανατέλλει είναι αμείλικτη». Μου θυμίζει τη δική μας αγωνία σήμερα στην Ελλάδα. Αν υπάρχει πολιτισμός. Οχι με την έννοια να τον επιδοτούν. Αλλά να του αφήνουν τον χώρο του» καταλήγει.

info

Απόψε και αύριο στις 21.30 στο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21, από Πατησίων 101 – μετρό Βικτώρια), τηλ. 210-8215.469, www.trianon.gr) και στις 30 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Προπώληση εισιτηρίων: €12/ταμείο: €15. Διάθεση: στο viva.gr, στα καταστήματα Public, Seven Spots, Παπασωτηρίου, Ιανός, Reload Stores, Media Markt και τηλεφωνικά στο 11876