Η μητέρα του μοντέλου Ρίβα Στέενκαμπ – της συντρόφου του Όσκαρ Πιστόριους που έπεσε νεκρή από τις σφαίρες του -δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θέλει να εκδικηθεί τον νοτιοαφρικανό ολυμπιονίκη και παραολυμπιονίκη, ο οποίος αποφυλακίστηκε την Τρίτη με αναστολή έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο παραμονής του στη φυλακή.

Ο αθλητής, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε πενταετή ποινή κάθειρξης για ανθρωποκτονία εξ΄αμελείας για την δολοφονία της Στέενκαμπ μέσα στο σπίτι του την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου 2013, θα παραμείνει σε κατ΄οίκον περιορισμό στο σπίτι του θείου του Άρνολντ, στο πλούσιο προάστιο Γουότερκλουφ της πρωτεύουσας Πρετόρια.

«Δεν τρέφω αισθήματα εκδίκησης. Δεν θέλω να του κάνω κακό. Είναι ήδη ένας άνθρωπος με αναπηρία», ήταν το πρώτο σχόλιο της Τζουν Στέενκαμπ μετά την χθεσινή αποφυλάκιση του Πιστόριους.

«Δεν θέλω να μπει στη φυλακή και να υποφέρει…αυτό δεν πρόκειται να φέρει πίσω την Ρίβα. Μέσα στην καρδιά μου δεν τρέφω αισθήματα εκδίκησης προς το πρόσωπό του, το πέρασα αυτό το στάδιο», είπε η ίδια στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό SABC στα εγκαίνια του Ιδρύματος Ρίβα Στέενκαμπ, σε σχολείο στη νότια πόλη Πορτ Ελίζαμπεθ.

Η Τζουν Στέενκαμπ διάβασε ομιλία την οποία επρόκειτο να εκφωνήσει το θύμα το πρωί της ίδιας μέρας κατά την οποία δολοφονήθηκε.

«Ήταν δύσκολος ο δρόμος και θα συνεχιστεί έτσι μέχρι τη μέρα που θα πεθάνω», απάντησε όταν ρωτήθηκε πώς τα βγάζει πέρα.

Ο αθλητής αποφυλακίστηκε με βάση τον νοτιοαφρικανικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια και θεωρούνται ακίνδυνοι θα πρέπει να εκτίουν μόνο το ένα έκτο της ποινής τους.

Οι εισαγγελείς έχουν ασκήσει έφεση στην ετυμηγορία για ανθρωποκτονία από αμέλεια, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να είναι φόνος, επειδή ο Πιστόριους όφειλε να γνωρίζει πως το πρόσωπο που βρισκόταν κλειδωμένο πίσω από την πόρτα του μπάνιου μπορούσε να σκοτωθεί. Η έφεση θα εξεταστεί στις 3 Νοεμβρίου.

Η εισαγγελία θα υποστηρίξει ότι ο δικαστής που δίκασε την υπόθεση παρερμήνευσε τμήματα του νόμου. Μία καταδίκη για φόνο προβλέπει κατώτερη ποινή κάθειρξης τα 15 χρόνια. Την έφεση θα εξετάσουν πέντε δικαστές, οι οποίοι είτε θα την απορρίψουν, είτε θα ζητήσουν επανάληψη της δίκης ή θα καταδικάσουν οι ίδιοι τον Πιστόριους για φόνο, εκτιμούν νομικοί.