Με δηκτική διάθεση περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα Liberation, στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα δηλώνει ότι έλεγε ανοησίες στον λαό όταν υποσχόταν πως οι γερμανικές αποζημιώσεις θα μείωναν το χρέος, ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά λέει ότι ήταν «πολύ διστακτικός» στην πολιτική του τους τελευταίους έξι μήνες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Για την Ελλάδα δηλώνει ότι είναι κράτος αδύναμο και δυσλειτουργικό, ενώ επικαλείται την φράση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «οι Ελληνες είναι ένας σπουδαίος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Γερμανία ποτέ δεν έθεσε τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου ως τελεσίγραφο στην Ελλάδα, ωστόσο σημειώνει ότι την πρόταση για «time out», δηλαδή να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη για κάποιο διάστημα, στήριξαν οι 15 από τους 18 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, δηλαδή όλοι πλην του Γάλλου, του Ιταλού και του Κύπριου.

Για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου από τον Αλέξη Τσίπρα, την στιγμή που όλοι είχαν μείνει με την εντύπωση ότι ένας συμβιβασμός ήταν κοντά, ο Β. Σόιμπλε λέει: «Τα χάσαμε όλοι. […] Κανείς δεν κατάλαβε ποια ήταν η στρατηγική του, ούτε αν είχε πραγματικά σχεδιάσει το δημοψήφισμα».

Και η συνέχεια ήταν το ίδιο ασαφής, συνεχίζει ο Σόιμπλε, και εξηγεί: «Παρ’ όλο που ο ελληνικός λαός τον ακολούθησε και είπε ‘όχι’ σε ποσοστό 60% στο πρόγραμμα βοήθειας, εκείνος αποφάσισε να το εφαρμόσει. Και οι Ελληνες αποδέχτηκαν αυτήν την ανατροπή. Αυτό, εγώ δεν το καταλαβαίνω, αλλά δεν είμαι Ελληνας».