Ενα μεγάλο σκάνδαλο αστυνομικής αυθαιρεσίας στο Σικάγο αποκαλύπτει η εφημερίδα «Γκάρντιαν» έπειτα από πολυετή έρευνα. Η αστυνομία του Σικάγου «εξαφάνισε» περισσότερα από 7.000 άτομα, καθώς δεν κατέγραψε πουθενά τις ανακρίσεις τους σε μια ειδικά διαμορφωμένη αποθήκη της αμερικανικής αστυνομίας.

Από τον Αύγουστο του 2004 έως τον Ιούνιο του 2015, περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι που κρατήθηκαν σε αυτές τις εγκαταστάσεις ήταν μαύροι και μόνο στο 68% αυτών επετράπη να έχει πρόσβαση σε δικηγόρο ή να ενημερωθούν οι οικείοι του για την κράτησή του στη λεγόμενη Πλατεία Ομαν. Οι μαρτυρίες εκατοντάδων ατόμων και των δικηγόρων τους κάνουν λόγο για συνθήκες κράτησης και ανάκρισης «που μπορεί να συμβούν στον καθένα, χωρίς κανέναν έλεγχο».

Η ιστορία του τριαντάχρονου Χοσέ είναι ενδεικτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης είπε στους αστυνομικούς πως κάποιος με το ψευδώνυμο Τσούι τού πούλησε μαριχουάνα και έδωσε τη διεύθυνση όπου ζει ο Χοσέ. Αστυνομικοί έφθασαν στο σπίτι του τον Φεβρουάριο του 2013 και εισήλθαν σε αυτό με τη βία και προτεταμένα όπλα. Στο ένταλμά τους όχι μόνο δεν υπήρχε το όνομα του Χοσέ, αλλά το άτομο που αναζητούνταν ήταν πολύ υψηλότερο. Στο σπίτι δεν βρισκόταν ο Τζο αλλά η σύζυγός του, η 10χρονη κόρη του και μια φίλη της με την οποία διάβαζαν μαζί. Οι αστυνομικοί βρήκαν μαριχουάνα, ενώ ο Τζο δήλωσε ότι είχε στο σπίτι περίπου 10.000 δολάρια. Στο χαρτί της σύλληψης αναφέρεται πως βρέθηκαν 4.670 δολάρια, τα οποία δεν επεστράφησαν ούτε όταν ο νεαρός άνδρας αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Τζο μαζί με τον δικηγόρο του Νικ Αλμπουκερκ πήγαν στο κτίριο της Πλατείας Ομαν. Ο δικηγόρος ενημέρωσε τους αστυνομικούς ότι ο Τζο, βάσει των δικαιωμάτων του, αρνείται να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση. Οι αστυνομικοί έβαλαν τον Τζο στο κτίριο αλλά όχι και τον Αλμπουκερκ. Ο Τζο κλείστηκε σε ένα δωμάτιο, όπου κατόπιν μία σειρά αστυνομικών άρχισαν να τον ανακρίνουν συνεχώς, χωρίς τελικά να του απαγγείλουν κατηγορίες. Ο άνδρας παρέμεινε στο κτίριο της Πλατείας Ομαν αρκετές ημέρες, μέχρις ότου αφέθηκε ελεύθερος. «Περίμεναν από μένα απλώς να τους καρφώσω κάποιον άλλον» λέει σήμερα ο Τζο. «Αυτό κάνουν εκεί. Πιέζουν όσους συλλαμβάνουν για να καταδώσουν άλλους και κατόπιν πιάνουν τους άλλους για να τους καρφώσουν τους επόμενους. Και για όλα αυτά υπάρχουν ελάχιστες καταγραφές αλλά πολλαπλές παραβιάσεις δικαιωμάτων».

Ο Τζο ήταν ένας από τους ελάχιστους που δέχθηκαν συμβουλές δικηγόρων. Στην Πλατεία Ομαν μόνο το 0,94% των 7.185 ατόμων η σύλληψη των οποίων έχει καταγραφεί τα τελευταία 11 χρόνια, είχε πρόσβαση σε δικηγόρο!