Η έλλειψη ισοδυνάμων οδηγεί την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία και 13% στην υπόλοιπη ιδιωτική εκπαίδευση. Πρόκειται για ομολογία αδυναμίας –αλλά και πλήρη υπαναχώρηση σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, που θα προκαλέσει τεράστια επιβάρυνση σε χιλιάδες νοικοκυριά.

Είναι όμως και ένα σενάριο το οποίο οδηγεί στην αντίθετη από τη διακηρυγμένη κυβερνητική θέση –που συνίσταται στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι ειδικά στον χώρο των φροντιστηρίων πάσης φύσεως –από τις ξένες γλώσσες ώς τις Πανελλαδικές –η παραπαιδεία θα γνωρίσει λαμπρές ημέρες δόξας.

Η επερχόμενη επιβολή ΦΠΑ 13% –από μηδέν που ίσχυε ώς τώρα –χτυπά κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά και σπρώχνει, τόσο τους επιχειρηματίες του κλάδου όσο και τους γονείς, προς τα ιδιαίτερα μαθήματα, από τα οποία –βεβαίως –το Δημόσιο δεν θα εισπράττει ούτε ευρώ.

Παράλληλα χιλιάδες γονείς μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα είτε να επιβαρυνθούν υπέρμετρα με ΦΠΑ 23% είτε να στραφούν στη δημόσια εκπαίδευση, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση των προβλημάτων του δημόσιου σχολείου, σε μια χρονιά με πολύ μεγάλες ελλείψεις.

Είναι γεγονός ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν –και οι απαιτήσεις των δανειστών δεν αλλάζουν. Ωστόσο αν δεν βρεθεί εναλλακτική λύση, πολύ σύντομα θα αναζητούνται και νέα μέτρα –μιας και αυτά που συζητούνται δεν πρόκειται να αποδώσουν –ενώ παράλληλα θα έχει καταστραφεί ένα μεγάλο κομμάτι της εκπαιδευτικής αγοράς.