Τέσσερα από τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια που βρίσκονται σε φάση ιδιωτικοποίησης, συγκαταλέγονται στα 10 χειρότερα της Ευρώπης.

Ο λόγος για τα αεροδρόμια τεσσάρων νησιών, της Σαντορίνης, της Ρόδου, του Ηρακλείου, και της Κέρκυρας, τα οποία πάσχουν σοβαρά από πλευράς τόσο υποδομών όσο και παροχής υπηρεσιών.

Στην ετήσια κατάταξη της ιστοσελίδας «Sleepingairports.net» που έγινε με βάση έρευνα σε 10.000 τουρίστες, η Ελλάδα έχει την τιμητική της.

Σαν 2ο χειρότερο αεροδρόμιο της Ευρώπης ψηφίστηκε η Σαντορίνη όπου οι επιβάτες διαπιστώνουν εμφανής έλλειψη θέσεων και εστιατορίων, όπως και ελλείψεις στην ασφάλεια. Πολλοί μάλιστα προτείνουν να κατεδαφιστεί το αεροδρόμιο και να χτιστεί ένα νέο στη θέση του !

Την 3η θέση της «μαύρης» λίστας καταλαμβάνει το αεροδρόμιο της Ρόδου, με τα παράπονα των επιβατών να εστιάζουν στις ατελείωτες ουρές για κάθε υπηρεσία, από το check-in, μέχρι και τον έλεγχο ασφαλείας. Σημαντικά παράπονα υπάρχουν και για την καθαριότητα, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τουαλέτες του αεροδρομίου, όπως και για το γεγονός ότι οι επιβάτες δυσκολεύονται να αγοράσουν μέσα στο αεροδρόμιο ένα σνακ.

Στη… 4η χειρότερη θέση βρίσκουμε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Στην έρευνα καταγράφεται η απορία πολλών τουριστών ότι παρ’ ότι είναι ένα πολυσύχναστο αεροδρόμιο, εντούτοις, διαθέτει μόλις ένα μηχάνημα για τον έλεγχο. Κάποιο συνιστούν να μην ταξιδεύει κανείς σε αυτό τον προορισμό τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τέλος, στην 6η θέση της «μαύρης λίστας» συναντάμε την Κέρκυρα. Εδώ το πρόβλημα εστιάζεται τόσο στις τεράστιες ουρές για τον έλεγχο ασφαλείας, όσο και στο γεγονός ότι το αεροδρόμιο είναι μικρό με λίγες άβολες θέσεις για εκείνους που περιμένουν να επιβιβαστούν.

Στον αντίποδα, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που επίσης συγκαταλέγεται στα υπό αποκρατικοποίηση περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, πλασάρεται σε πολύ καλή θέση, αλλά αυτή τη φορά στη «λευκή λίστα», με τα δέκα καλύτερα αεροδρόμια πανευρωπαϊκά.

Τα σχόλια είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία θετικά. Αφορούν τη καθαριότητα, τις πολλές θέσεις που υπάρχουν για τον κόσμο, το εξυπηρετικό και ευχάριστο προσωπικό, το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι υπολογιστές διαρκώς. Θετική εντύπωση αφήνει και η δωρεάν έκθεση ελλαδικών και βυζαντινών έργων τέχνης, στο αεροδρόμιο.