Πολλά είναι τα ερωτηματικά που καλύπτουν τον θάνατο της βρετανίδας πρώην δημοσιογράφου του BBC Ζακλίν Σάτον, η οποία βρέθηκε νεκρή στις τουαλέτες του διεθνούς αεροδρομίου «Ατατούρκ», στην Κωνσταντινούπολη. Φίλοι και συγγενείς, άπαντες αποκλείουν το ενδεχόμενο να αυτοκτόνησε «επειδή έχασε την πτήση της για το Ιράκ», όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να έχασε την πτήση της, καθώς όπως λένε επρόκειτο για «γυναίκα επαγγελματία και όχι κοριτσάκι».

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Σάτον, 50 ετών, ταξίδευε από το Λονδίνο στην Ερμπίλ με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη. Έχασε ωστόσο την πτήση της και «αναστατωμένη, καθώς πληροφορήθηκε ότι θα έπρεπε να αγοράσει καινούριο εισιτήριο, πήγε στις τουαλέτες και αυτοκτόνησε». Αργότερα, βρέθηκε νεκρή από τρεις ρώσους επιβάτες – βάσει πάντα των όσων μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ.

Όσοι τη γνωρίζουν ωστόσο θεωρούν εντελώς «απίθανο» το σενάριο της αυτοκτονίας, υπονοώντας ότι κάτι αποκρύπτεται πίσω από τις συνθήκες του θανάτου της. Ο ιρακινός δημοσιογράφος Μαζίν Ελίας μάλιστα, ο οποίος είχε συνεργαστεί μαζί της στο παρελθόν, δεν πιστεύει καν ότι η Σάτον έχασε την πτήση της, εξηγώντας ότι ήταν μία «έμπειρη γυναίκα» και όχι «κοριτσάκι». Η επίσης δημοσιογράφος Ρεμπέκα Κουκ απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας – και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Εκτός από δημοσιογράφος και παραγωγός στο BBC, η Σάτον, η οποία μιλούσε πέντε γλώσσες – και Αραβικά – κατείχε διάφορες θέσεις τα τελευταία χρόνια σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και τα Ηνωμένα Εθνη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, σκοπός του ταξιδιού της στην Ερμπίλ ήταν μία έρευνα για το διδακτορικό της.