Σε ισπανική αρένα απειλεί να μετατρέψει τη ΝΔ, μεσούσης της εσωκομματικής εκστρατείας για την ανάδειξη της κομματικής ηγεσίας, η αποχώρηση της Ντόρας Μπακογιάννη από την κούρσα των υποψήφιων αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), οι οποίοι θα εκλεγούν αύριο στη Μαδρίτη.
Η εξέλιξη που συνοδεύεται από έντονο παρασκήνιο στο οποίο έχουν εμπλακεί και οι υποψήφιοι αρχηγοί, δοκιμάζει εκ νέου τη συνοχή της ΝΔ και βαθαίνει ακόμη περισσότερο το διαχρονικό ρήγμα στις σχέσεις της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Αντώνη Σαμαρά.

Η πρώην υπουργός θεωρεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός κινήθηκε στο παρασκήνιο για να αποδυναμώσει την εικόνα της και συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος στους κόλπους του ΕΛΚ για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά της.

Επικαλούμενοι πληροφορίες και από τους γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες, από το επιτελείο της εμφάνιζαν τον Σαμαρά να έχει συνδέσει την υποψηφιότητά της με την εσωτερική αναμέτρηση στη ΝΔ, καθώς η εκλογή της θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως πριμοδότηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από το ΕΛΚ, ενώ έδινε έμφαση στις δικές του επαφές με αξιωματούχους του ΕΛΚ και στη στενή σχέση της Μπακογιάννη με τον επικεφαλής των ευρωπαίων Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ, τον οποίο ακολουθούσε όταν είχε ιδρύσει τη Δημοκρατική Συμμαχία.

Από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά κάνουν λόγο για «προφάσεις εν αμαρτίαις» και αποκρούουν κατηγορηματικά κάθε σενάριο εμπλοκής του πρώην πρωθυπουργού στην υπόθεση. «Η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια» σχολίαζαν χθες το βράδυ στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού για τις ευθείες βολές από το επιτελείο της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ προσέθεταν ότι το ναυάγιο με την υποψηφιότητά της οφείλεται σε άστοχες κινήσεις τόσο της ίδιας όσο και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ. Η σύγκρουση με φόντο την αντιπροεδρία του ΕΛΚ, την οποία κατείχε η ΝΔ την περίοδο 1999-2002 με τον Κώστα Καραμανλή, είναι προφανές ότι επηρεάζει τις εσωκομματικές ισορροπίες καθ’ οδόν προς την εκλογή ηγεσίας και επιτείνει το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί σχεδόν σε όλα τα επίπεδα της κομματικής πυραμίδας.

Στο κομματικό παρασκήνιο, πάντως, γίνεται προσπάθεια η νέα εστία πολέμου να μην προκαλέσει παρενέργειες που θα καταγραφούν στην ισπανική πρωτεύουσα, όπου ταξιδεύουν σήμερα οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί όπως και ο Αντώνης Σαμαράς, η Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και οι ευρωβουλευτές του κόμματος με επικεφαλής τον Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση να μη θέσει τελικώς υποψηφιότητα η Ντόρα Μπακογιάννη ελήφθη σε επικοινωνία που είχε το πρωί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς δεν ανιχνεύθηκε θετικό έδαφος για την εκλογή της. Κρίσιμο για την απόφαση αυτή ήταν και το γεγονός ότι τις πέντε από τις δέκα θέσεις αντιπροέδρων διεκδικούν εν ενεργεία κοινοτικοί επίτροποι που ήδη έχουν κάνει τις δικές τους συμφωνίες και έχουν καλύτερη πρόσβαση στους περίπου 900 εκλέκτορες του ΕΛΚ.

Κατά πληροφορίες, η Μπακογιάννη βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τη γαλλική Κεντροδεξιά, ενώ είχε εξασφαλίσει να προκρίνουν την υποψηφιότητά της και χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που θα εκπροσωπούνταν μόνον από έναν υποψήφιο, όπως η Μάλτα, η Σλοβενία και η Κύπρος. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, φέρεται ότι είχε αποτραβηχτεί εγκαίρως από την κούρσα και ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Δεν φαίνεται όμως ότι μια υποψηφιότητα της Μπακογιάννη είχε ενταχθεί και στη γερμανική «γραμμή» στο ΕΛΚ, που αποτελεί και το ισχυρότερο όπλο για κάθε υποψήφιο τα τελευταία χρόνια.

ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ. Κομματικές πηγές, ωστόσο, που θεωρούν ότι υπήρξε ελλιπής προετοιμασία από την πλευρά της ΝΔ, αναφέρουν ότι μόλις το τελευταίο δεκαήμερο προκρίθηκε η υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη, περιορίζοντας και τα χρονικά όρια για αποτελεσματικές διαβουλεύσεις στο ευρωπαϊκό πεδίο.

Πριν από τις εθνικές εκλογές ενδιαφέρον για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ είχε δείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βγήκε αναγκαστικά εκτός κούρσας όταν ανακοίνωσε υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος, ενώ από το περασμένο καλοκαίρι ο επικεφαλής των γαλάζιων ευρωβουλευτών είχε εισηγηθεί να μπει μπροστά για τη θέση ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εκμεταλλευόμενος και τον αρχηγικό ρόλο που είχε αναλάβει στο κόμμα. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να ξαναβρεθεί στέλεχος της ΝΔ στην αντιπροεδρία της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και δεν έπρεπε να χαθεί η ευκαιρία.

Ο Μεϊμαράκης ωστόσο δεν εμφανίστηκε πρόθυμος, ενώ βγήκε και αυτός εκτός κούρσας όταν άνοιξε η εσωκομματική μάχη για την κομματική ηγεσία. Σε εκείνη τη φάση, διακριτικά παρών δήλωσε για το ΕΛΚ και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, αλλά δεν επέμεινε όταν αντιλήφθηκε πως κυρίως για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών ο κλήρος είχε πέσει στην Μπακογιάννη. Η εμπλοκή Κεφαλογιάννη επιτρέπει στο επιτελείο της Ντόρας να θεωρεί ότι στην επιχείρηση αποδυνάμωσης στους κόλπους του ΕΛΚ μιας δικής της υποψηφιότητας είχε συμμετάσχει και ο ευρωβουλευτής.