Για συνθήκες «μεσαίωνα» κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαία Κυριακού», μετά την απόλυση καθαρίστριας επειδή διεκδίκησε τα απλήρωτα δεδουλευμένα της.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το Σωματείο, ο εργολάβος καθαριότητας επέπληξε τις καθαρίστριες για την κινητοποίηση που έκαναν στα τέλη Αυγούστου, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Μάλιστα, προχώρησε σε μία «εκδικητική» απόλυση, όταν μία από τις εργαζόμενες του ζήτησε το λόγο.

Την περασμένη Δευτέρα, μέλη του σωματείου και αλληλέγγυοι γιατροί είχαν συνάντηση με την προϊσταμένη των καθαριστριών.

Δέχτηκαν τότε επίθεση και απειλές από τον εκπρόσωπο της εταιρείας, ο οποίος προχώρησε σε δύο ακόμη απολύσεις, λέγοντας ότι είχαν λήξει οι συμβάσεις των καθαριστριών.

Το σωματείο σε ανακοίνωση του καταλήγει ότι πρόκειται για απολύσεις εκφοβισμού «των συστηματικά απλήρωτων και σκληρά εργαζόμενων καθαριστριών, που αντί να ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό του ιδρύματος, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε συνθήκες γαλέρας και τρομοκρατίας με το φόβο της απόλυσης στην ημερήσια διάταξη».

Το νέο σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Το μοντέλο της συνεταιριστικής εργασίας από εργαζόμενους προωθεί το υπουργείου Υγείας, προκειμένου να απομακρυνθούν από τα δημόσια νοσοκομεία τα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης.

Ειδικότερα και με βάση τη νομοθεσία για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) που προβλέπονται στο νόμο του 2011 περί «Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας» οι εργαζόμενοι των ιδιωτικών συνεργείων θα μπορούν να ιδρύουν «επιχειρήσεις» ώστε να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς.