Στον αέρα βρίσκεται η πρώτη κατοικία για τους δανειολήπτες που θα χαρακτηριστούν «μη συνεργάσιμοι» από τις τράπεζες εφόσον δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση για ρυθμίσεις.
Τις επόμενες ημέρες όλοι οι δανειολήπτες με δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο θα λάβουν από τις τράπεζές τους επιστολές που θα τους καλούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Τα ειδοποιητήρια θα σταλούν κατ' αρχάς προς όλους τους κατόχους δανείων που έχουν ήδη καθυστερημένες οφειλές άνω του ενός μηνός, ενώ έως τα τέλη του χρόνου θα ακολουθήσουν ανάλογες επιστολές και για εκείνους που έως τις 15 Δεκεμβρίου θα δημιουργήσουν οφειλές με καθυστέρηση επίσης άνω των τριάντα ημερών.
Αυτό προβλέπει η νέα τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος και αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εως τα τέλη του έτους η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος και ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Ειδικότερα, όπως προβλέπει η τελευταία τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος, οι επιστολές που θα αποσταλούν από τις τράπεζες θα καλούν τους δανειολήπτες να προσέλθουν μέσα σε διάστημα 15 ημερών στις τράπεζες αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι είναι «συνεργάσιμοι δανειολήπτες». Οσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα κινδυνεύουν να χάσουν τον χαρακτηρισμό του «συνεργάσιμου» ανοίγοντας έτσι το δρόμο για πλειστηριασμό της μοναδικής κατοικίας τους.  Πάντως η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη σε δηλώσεις της διευκρίνισε ότι «κανείς συνεργάσιμος δανειολήπτης που έχει αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων του δεν έχει να φοβάται τον πλειστηριασμό της κατοικίας του».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από