Ισες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία παίρνει το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι απορρίπτει λογικές ρεζέρβας και εφεδρειών.

Στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος που συνεδρίασε χθες, η πρόεδρος του κόμματος διεμήνυσε πως «δεν θα γίνουμε άλλοθι και δεκανίκι κανενός», για να ασκήσει ακολούθως έντονη κριτική στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί έναν νέο διχασμό στην προσπάθειά της να περάσει τα μέτρα ή να πείσει τους βουλευτές της. «Δημιουργεί συνειδητά μία επικίνδυνη διαχωριστική γραμμή στρέφοντας ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων κατά των άλλων» τόνισε η Φώφη Γεννηματά διασαφηνίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και όλες τις προσπάθειες για αναδιάρθρωση και απομείωση του χρέους, όχι όμως μέτρα που εντείνουν την ύφεση και δημιουργούν νέες κοινωνικές αδικίες και οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας.

Το θέμα που αφορά την πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ θίχτηκε από τον γραμματέα του κόμματος Στέφανο Ξεκαλάκη με αρνητικό τρόπο εμμένοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Η παρέμβασή του προκάλεσε σχόλια μεταξύ μελών της Κεντρικής Επιτροπής ως προς την απολυτότητά της με την επισήμανση ότι από μόνος του δεν πρέπει να ανακοινώνει μια απόφαση που θα πρέπει, εφόσον χρειαστεί, να εξεταστεί στα συλλογικά όργανα. Στον Στ. Ξεκαλάκη απάντησε ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ενοχλημένος από την αίσθηση που άφησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ότι ορισμένοι θέλουν οπωσδήποτε να είναι υπουργοί. Σε γενικές γραμμές πάντως η Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγει να συζητά προσώρας το θέμα μιας πιθανής συμμετοχής σε κυβέρνηση σήμερα και στελέχη της αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «όσο πιο πολύ αργεί αυτό τόσο το καλύτερο για μας».

ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής καθόρισε το χρονοδιάγραμμα της οργανωτικής ολοκλήρωσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Με την φράση «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», θέλησε να δείξει ότι θα γίνουν σταθερά βήματα προτού διεξαχθεί η συνδιάσκεψη την άνοιξη και εκλεγούν τα συλλογικά όργανα. Είπε ότι άμεσα προχωρεί η δημιουργία Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με αναλογική εκπροσώπηση και δημιουργία αντίστοιχων περιφερειακών συμβουλίων στις 13 περιφέρειες. Τα κόμματα και οι κινήσεις που την συγκροτούν διατηρούν την πολιτική και οργανωτική αυτονομία και αυτοτέλειά τους. Στην πορεία προς τη συνδιάσκεψη θα γίνουν θεματικές εκδηλώσεις με τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την κοινωνική ασφάλιση, τη Δημόσια Διοίκηση, το κοινωνικό κράτος, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, τα φορολογικά και την αγροτική παραγωγή. Η Φώφη Γεννηματά απηύθυνε νέο κάλεσμα συμμετοχής σε όσους αισθάνονται ότι ανήκουν στον ευρύτερο κεντροαριστερό και προοδευτικό δημοκρατικό χώρο.