Εξακόσιοι μετανάστες έφθασαν σήμερα το πρωί στη Σλοβενία προερχόμενοι από την Κροατία μετά το κλείσιμο, κατά τη διάρκεια της νύχτας, των συνόρων της Ουγγαρίας με την Κροατία, και τουλάχιστον άλλοι 1.800 αναμένονται τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, καθώς και της κροατικής κυβέρνησης και του κροατικού οργανισμού σιδηροδρόμων.

«Εξακόσιοι άνθρωποι έχουν φθάσει μέχρι στιγμής, 300 στον συνοριακό σταθμό του Πετισόβτσι και 300 σε εκείνον του Γκρουσκόβιε», δήλωσε εκπρόσωπος της UNHCR, η Καρολίν βαν Μπούρεν, ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο στο Πετισόβτσι.

Και άλλες ομάδες αναμένονται το απόγευμα γύρω στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας) στο Γκρουσκόβιε και γύρω στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδας) στο Πετισόβτσι, πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς.

Ο κροάτης υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Οστόγιτς, επιβεβαίωσε πως 600 μετανάστες έφθασαν στη διάρκεια του πρωινού στα σύνορα με τη Σλοβενία.

«Η κατάσταση όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές από τη Σερβία και τη μεταφορά τους προς τη Σλοβενία ομαλοποιείται σιγά σιγά», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Ο κροατικός οργανισμός σιδηροδρόμων επιβεβαίωσε εξάλλου πως ένα τρένο που μεταφέρει 1.800 μετανάστες εγκατέλειψε την Τοβάρνικ, στα σύνορα με τη Σερβία, και αναμένεται γύρω στις 16:30 (17:30 ώρα Ελλάδας) στο Τσακόβετς, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία.

Η Κροατία και η Σλοβενία έχουν δεχθεί να δημιουργήσουν έναν νέο διάδρομο προκειμένου οι μετανάστες να μπορέσουν να φθάσουν στη Δυτική Ευρώπη μετά το κλείσιμο από τη Βουδαπέστη κατά τη διάρκεια της νύχτας των συνόρων της με την Ουκρανία απ΄όπου διήλθαν 170.000 άνθρωποι μέσα σε έναν μήνα.