«Ποτέ μην αρχίζεις μια δουλειά, μια μάχη, μια ερωτική σχέση αν ο φόβος της ήττας επισκιάζει την προοπτική της νίκης» είχε πει ο Αριστοτέλης Ωνάσης, και με αυτή τη λογική ξεκίνησαν και συνεχίζουν να επενδύουν στα προπονητικά όνειρά τους ο Μάρκο Σίλβα και ο Τραϊανός Δέλλας, δύο τεχνικοί της νουβέλ βαγκ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, οι οποίοι θα καθοδηγήσουν απόψε (20.30) τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στο ντέρμπι της 7ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας στο Γ. Καραϊσκάκης.

Το σημείο σύνδεσης των δύο προσωπικοτήτων είναι γεωγραφικό. Το καλοκαίρι του 2004, στην πατρίδα του Μάρκο Σίλβα, ο Δέλλας έστελνε την Εθνική Ανδρών στον τελικό του Euro χάρη στο «ασημένιο γκολ» που πέτυχε στην παράταση του ημιτελικού με την Τσεχία στο Ντραγκάο του Πόρτο και μερικές ημέρες αργότερα πανηγύριζε την κατάκτηση του τροπαίου στο Ντα Λουζ της Λισαβόνας. Οι επόμενοι μήνες τον έβρισκαν να συμμετέχει για δεύτερη φορά με τη Ρόμα στο Τσάμπιονς Λιγκ και την ίδια στιγμή ο κατά έναν χρόνο νεότερος Σίλβα (38 ετών) βολόδερνε ποδοσφαιρικά σε ομάδες της Β’ και Γ’ Πορτογαλίας καταγράφοντας μόλις δύο συμμετοχές στην Α’ Εθνική σε ολόκληρη τη 15ετή καριέρα του. Ούτε ο συμπατριώτης του Ζοζέ Μουρίνιο, όμως, έπαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο, έτσι ο Σίλβα φόρεσε το κοστούμι του αρχίζοντας την καριέρα του από το Εστορίλ, όπου σταμάτησε ως παίκτης το 2011.

Εναν χρόνο αργότερα, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και ο Δέλλας, ο Κολοσσός, όπως είναι η προσωνυμία που τον ακολουθεί την τελευταία δεκαετία, μετά την τρίτη θητεία του στην ΑΕΚ. Στις 9 Απριλίου 2013 μπαίνει στο προπονητικό κέντρο Σπάτων ως προπονητής της Ενωσης για να πιει μαζί της το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού συνταξιδεύοντας στην πτήση της επιστροφής στα σαλόνια (sic) της Σούπερ Λίγκας. Κι αν στην αρχή της πορείας αμφισβητήθηκε ως προς τις ικανότητες και την προοπτική ως προπονητής, κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του στους περσινούς διπλούς προημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας στριμώχνοντας τον Ολυμπιακό στα σκοινιά στα 150 από τα 180 λεπτά και χάνοντας την πρόκριση στο 89′, οπότε και επετεύχθη το γκολ του Χάρα.

Είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός έχει πιο βαθύ ρόστερ και υψηλότερη ποιότητα από την ΑΕΚ, ωστόσο υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια στο μυαλό του Σίλβα, ο οποίος ζήτησε να δει εκτός από τους φετινούς της ΑΕΚ και τους δύο περσινούς προημιτελικούς.

Την Τρίτη, οι Ερυθρόλευκοι, που πέρασαν από Λονδίνο (Αρσεναλ) και Τούμπα (ΠΑΟΚ), δίνουν την κρισιμότατη μάχη με την Ντιναμό στο Ζάγκρεμπ για την 3η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ, συνεπώς ο Πορτογάλος οφείλει να διατηρήσει φρέσκους κάποιους παίκτες για το σπουδαίο ραντεβού, που ενδεχομένως να κρίνει την ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας του. Γι’ αυτό, όμως, επέλεξε και του αρέσει να δουλεύει με 30+ ποδοσφαιριστές, ώστε να μπορεί να διαλέγει από τρεις ενδεκάδες τούς πιο κατάλληλους για το κάθε ντέρμπι. Αντιθέτως, ο Δέλλας έχει να προετοιμάσει ένα ματς την εβδομάδα δίνοντας όλο του το είναι.