Το χτύπημα που δέχθηκαν στη Λαϊκή Ενότητα πριν από σχεδόν έναν μήνα, στις εκλογές, ήταν σχεδόν συντριπτικό. Η απουσία από τη Βουλή οδήγησε ορισμένους στο πρώιμο συμπέρασμα πως το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη σύντομα θα αποτελέσει μακρινή ανάμνηση.

Στην Κάνιγγος, όχι μόνο δεν έκλεισαν τα γραφεία που είχαν νοικιάσει λίγες ημέρες πριν, αντίθετα, έβαλαν σε πρώτο πλάνο και την προσπάθεια ανασύνταξης. Η απόφαση για τις πρώτες μετεκλογικές κινήσεις ήταν σχετικά εύκολη. Θα παίξουν το παιχνίδι που ξέρουν καλύτερα από τα άλλα, εκείνο της μάχης του δρόμου, χτυπώντας τη δεύτερη κυβέρνηση της Αριστεράς σχετικά με ένα θέμα που ακόμη και μετά την ψήφιση του Μνημονίου αποτελεί για αυτή ταμπού: ιδιωτικοποιήσεις. Σκοπεύουν να περάσουν στον λαιμό της κυβέρνησης την ίδια θηλιά που είχε περάσει στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ως σημείο μηδέν της επιθετικής τακτικής που θα ξεδιπλώσει το επόμενο διάστημα ορίζεται η επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά.

ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ. Για το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η πώληση του ΟΛΠ αποτελεί κάτι παραπάνω από αιτία πολέμου. Αποτελεί πραγματική πρόκληση. Οχι μόνο γιατί την εκτιμά ως λανθασμένη πολιτική επιλογή, αλλά και γιατί οι δύο εκλογικές περιφέρειες του Πειραιά θεωρούνται τα προπύργια του επικεφαλής της ΛΑΕ και άλλων κορυφαίων στελεχών της.

Παράλληλα, η πολιτική τους επιρροή στην περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερη από την εκλογική δύναμη που κατέγραψαν, ενώ διατηρούν ισχυρές δυνάμεις και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και στέλεχος της ΛΑΕ Γιώργο Γαβρίλη όσο και με τον δήμαρχο Δραπετσώνας – Κερατσινίου Χρήστο Βρεττάκο, ο οποίος αν και ανένταχτος στην Αριστερά, αποτελεί προνομιακό συνομιλητή του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η πρώτη μεγάλη δράση της ΛΑΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού θα πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου, με μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση και ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Σε αυτή την εκδήλωση σκοπεύουν να συσπειρώσουν ευρύτερες δυνάμεις, όχι μόνο της Αριστεράς, που αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια. Αυτό όμως θα είναι μόνο η αρχή. Σκοπός τους δεν είναι άλλος, παρά να «πνίξουν» τους πρώην συντρόφους τους στο λιμάνι, δημιουργώντας ασφυκτικό κλοιό, που θα περιλαμβάνει δυναμικές και αιφνιδιαστικές, σχεδόν καταδρομικές κινητοποιήσεις.

Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Αλλωστε στην Κάνιγγος έχουν εξασφαλίσει και τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, καθώς ύστερα από προσπάθειες του Γιώργου Γαβρίλη που χειρίζεται σχεδόν εν λευκώ τα ζητήματα του Πειραιά, το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει εγκρίνει δύο ψηφίσματα υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού.

Αποφασισμένος να σταθεί αλληλέγγυος με τη ΛΑΕ απέναντι στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο δήμαρχος Δραπετσώνας – Κερατσινίου ο οποίος, παρά το γεγονός ότι πέτυχε τον στόχο της εξαίρεσης της παραλιακής ζώνης στην περιοχή των πρώην Λιπασμάτων, ετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο διεκδικήσεων.

Στον χορό των κινητοποιήσεων αναμένεται να μπουν και οι λοιποί δήμοι του Πειραιά, καθώς η μικρή νίκη που πέτυχαν στη Δραπετσώνα στο θέμα των Λιπασμάτων έχει ανοίξει την όρεξη για μεγαλύτερες διεκδικήσεις.

Στην Κάνιγγος δεν κρύβουν πως οραματίζονται μια επανάληψη των κινητοποιήσεων του 2007, όταν στο λιμάνι γίνονταν συνεχείς διαδηλώσεις ενάντια στην παραχώρηση της προβλήτας τρία στην COSCO. Πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα προκαλέσουν αναταραχή στην κυβέρνηση, καθώς εκτιμούν πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά αποτελούν τον αδύναμο κρίκο σε μια αλυσίδα που δύσκολα θα αντέξει στην πίεση της τοπικής κοινωνίας, μιας και όλα τα προηγούμενα χρόνια πολιτεύτηκαν με κεντρικό σύνθημα τη διατήρηση του λιμανιού υπό δημόσιο έλεγχο.