Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν εξοικειώθηκε ποτέ με την ιδέα της αστυνομικής συνοδείας. Αφενός γιατί - σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς - ποτέ της δεν χρειάστηκε προστασία για να περπατήσει στους δρόμους της Αθήνας. Αφετέρου, διότι έχοντας το αξίωμα του τρίτου τη τάξει πολιτειακού παράγοντα της χώρας είχε συνοδεία κοντά της περισσότερο για τυπικούς λόγους σε επίσημες εμφανίσεις. Ως πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου η Ζωή εξακολουθεί να δικαιούται αστυνομική φρουρά πέντε - έξι ατόμων. Λέγεται, ωστόσο, ότι έχει αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη ομάδα για 24ωρη φύλαξη των γραφείων που της έχει παραχωρήσει το Κοινοβούλιο επί της οδού Μητροπόλεως.
Η πληροφορία θα είχε ενδεχομένως μόνο παραπολιτικό ενδιαφέρον αν οι εκκρεμότητες στη δήλωση πόθεν έσχες του υπουργού Ανάπτυξης είχαν προκύψει ως αποτέλεσμα της έρευνας της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής στη νέα σύνθεσή της. Και αν στη Βουλή δεν γινόταν ακόμα λόγος για τους σκληρούς δίσκους που έχουν αφαιρεθεί από τους υπολογιστές τής πρώην προέδρου και των συνεργατών της. Οπως πολλά λέγονται και για φωτοτυπίες δικογραφιών στην πλειονότητά τους βουλευτών και πρώην υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και μία του Γιάνη Βαρουφάκη.
Αραγε πρόκειται για τον δεύτερο γύρο εχθροπραξιών στον εμφύλιο ΣΥΡΙΖΑ - Λαϊκής Ενότητας; Στο στρατηγείο του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένη απάντηση. Εκτιμούν ωστόσο ότι στόχος ήταν να πληγεί ο υπουργός - και κατ' επέκταση η κυβέρνηση - με συνοπτικές διαδικασίες. Δηλαδή, όπως εξηγούν, να απλωθούν σκιές πάνω από τον υπουργό προτού προλάβει να συγκροτηθεί και να συνεδριάσει η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής, η οποία είναι και η καθ' ύλην αρμόδια να αποφανθεί για την υπόθεση.
Η επιτροπή. Η ιστορία γίνεται πιο σύνθετη αν λάβει κανείς υπόψη το χρονικό των εργασιών της επιτροπής πόθεν έσχες επί των ημερών της Ζωής. Η προηγούμενη κυβέρνηση εξελέγη στις 25 Ιανουαρίου και ο Γιώργος Σταθάκης υπέβαλε τη συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου ορίστηκε πρόεδρος της επιτροπής, από την Κωνσταντοπούλου, στα τέλη Μαΐου αλλά η επιτροπή συγκροτήθηκε στις 3 Αυγούστου. Δύο ημέρες αργότερα η επιτροπή πόθεν έσχες συνεδρίασε για πρώτη φορά, ενώ η δεύτερη συνάντηση των μελών της πραγματοποιήθηκε σχεδόν κοντά στην προκήρυξη των εκλογών, εστιάζοντας κυρίως σε διαδικαστικά θέματα - νέο έντυπο και παράταση υποβολής. Στις 24 Σεπτεμβρίου - με τη νέα κυβέρνηση να έχει εκλεγεί και επομένως την Κωνσταντοπούλου να εκτελεί και επισήμως χρέη υπηρεσιακής προέδρου - διεξάγεται η τρίτη και τελευταία συνεδρίαση. Σε αυτήν τέθηκαν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα ζητήματα των δύο υπουργών και των δύο βουλευτών. Μάλιστα, όπως επισημαίνει έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας, «μέχρι εκείνη τη στιγμή κανείς δεν μπορούσε να ξέρει για τις υποθέσεις».
Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου ξεκαθάρισε πως «αν ήθελε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το θέμα θα το είχε κάνει στην προεκλογική περίοδο». Στο άκουσμα ωστόσο της πρώτης παρέμβασής της το βράδυ της περασμένης Δευτέρας - «για αυτά τα πόθεν έσχες είμαι υποχρεωμένη να ενημερώσω την επιτροπή» - οι αρμόδιοι στη Βουλή σήκωσαν τα μανίκια κι έπιασαν δουλειά.
Το βράδυ της Δευτέρας ο Νίκος Βούτσης δίνει εντολή συγκρότησης της επιτροπής πόθεν έσχες ώστε να εξεταστεί το θέμα. Οπως σημειώνει άνθρωπος από το προεδρικό περιβάλλον «έπρεπε να διαλευκανθεί τάχιστα η υπόθεση γιατί είναι άλλο οι καταγγελίες μιας κυρίας και άλλο να συνεδριάσει η επιτροπή και να προκύψει πράγματι πρόβλημα». Μία ημέρα αργότερα ορίζεται νέος πρόεδρος της επιτροπής ο Γιώργος Βαρεμένος και μέλη της - όπως προβλέπεται - η πρόεδρος της Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Δ' αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, τα υπόλοιπα μέλη είναι δικαστικοί. Η επιτροπή θα συνεδριάσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και η πλειοψηφία της θα αποφασίσει αν οι υποθέσεις θα παραπεμφθούν ή όχι στον εισαγγελέα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από