Ο φόνος έγινε στην πρώτη πράξη. Το δράμα θα καταλαγιάσει, μέχρι να κορυφωθεί ξανά στο φινάλε. Αυτή είναι η ελπίδα που εκφράζεται με θεατρικούς όρους από στελέχη της ΝΔ που είδαν όσα έγιναν την τελευταία εβδομάδα ως απειλητικά ακόμη και για την ίδια την υπόσταση του κόμματος. Δεν είναι όμως όλοι τόσο αισιόδοξοι.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εταιρεία που θα αναλάβει τη διοργάνωση της ψηφοφορίας υποτίθεται ότι έβαλε τυπικά τέλος στη «φαγούρα» για τα διαδικαστικά. Ο διάβολος όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες του εκλογικού εγχειρήματος που, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, έχει ακόμη οργανωτικές και οικονομικές διαστάσεις ανεξιχνίαστες.

Ο γρίφος της διαδικασίας θα είναι μια παράλληλη αναμέτρηση με αυτή των υποψηφίων στις επόμενες τριάντα έξι ημέρες μέχρι την 22α Νοεμβρίου –που στην κλίμακα μέτρησης του πολιτικού χρόνου ισοδυναμούν με αιώνα.

«Βραχυκύκλωμα»

Το πρώτο τεστ έγινε την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου εμφανίστηκαν και οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία. Τα συναισθήματα μεταξύ των βουλευτών πάντως περιγράφονται ως «βραχυκύκλωμα». Δεν είναι μόνο η αγωνία για την εικόνα του κόμματος που εμφανίστηκε σπαρασσόμενο ακόμη και για τα στοιχειώδη. Είναι κυρίως η ανασφάλεια που προκαλείται από το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα συμπεριφερθεί το εκλεκτορικό σώμα που θα σχηματιστεί την ημέρα της εκλογής.

Η ανασφάλεια ως προς τη διαδικασία ήταν αυτή που πυροδότησε και την κρίση στη Συγγρού. Εσωκομματικοί αντίπαλοι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη απέδιδαν εκ των υστέρων το επεισόδιο στην Εφορευτική Επιτροπή στο ταμπεραμέντο του μεταβατικού προέδρου, επισημαίνοντας ότι το θέμα αποδείχτηκε διεκπεραιωτικό και γι’ αυτό μπόρεσε να ρυθμιστεί συναινετικά μέσα σε λίγες ώρες.

Υποστηρικτές του Μεϊμαράκη διατείνονται ότι ο ίδιος είχε διαγνώσει συμπτώματα «παράγκας» στο κόμμα και γι’ αυτό όφειλε να παρέμβει δυναμικά από την αρχή. «Το πρόβλημα», λένε, «δεν ήταν ότι έβαλε τις φωνές. Το πρόβλημα είναι ότι το έκανε με έναν τρόπο που αντί να τον ακούσει η Συγγρού, τον άκουσε ο κόσμος όλος».

Προβλέπεται ότι δύσκολα θα αποφευχθεί αναζωπύρωση στο μέτωπο Μεϊμαράκη – Παπαμιμίκου, οι σχέσεις των οποίων έχουν ανεπανόρθωτα διαρραγεί. Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι μένουν ακόμη πολλές δύσκολες διευθετήσεις προκειμένου να φτάσει η ΝΔ μέχρι την κάλπη. «Μιλάνε για 1.500 τερματικά. Με την καχυποψία που υπάρχει, θα χρειαστεί να έχει κάθε υποψήφιος έναν εκλογικό αντιπρόσωπο ανά υπολογιστή. Εχουν 6.000 εκλογικούς αντιπροσώπους να στείλουν;» λέει πρόσωπο που έχει ασχοληθεί εσωτερικά με τα διαδικαστικά εμπόδια, το οποίο εκτιμά ότι οι πρακτικές δυσκολίες θα επανέλθουν στο κομματικό προσκήνιο.

Ο κομματικός πατριωτισμός

Σύμφωνα πάντως με μια άλλη αποτίμηση, το σοκ από τον καβγά στην Εφορευτική είχε και παράπλευρη ωφέλεια. Αφύπνισε ώς έναν βαθμό τον κομματικό πατριωτισμό της βάσης, γεγονός που, κατά έναν παλαιό βουλευτή, αποτυπώνεται στο πολυσυλλεκτικό κοινό που συγκεντρώνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι εκδηλώσεις των υποψηφίων. «Πάνε όχι για να χειροκροτήσουν τον εκλεκτό τους. Πάνε για να ακούσουν επειδή αγωνιούν».

Αυτό το κλίμα λέγεται ότι θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί η πλευρά Μεϊμαράκη προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί τελικώς ντιμπέιτ μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων. Το επιχείρημα που ακούγεται είναι ότι «ο κόσμος μας δεν θέλει να γίνουμε θέαμα».

Η απουσία των πρώην

Αν η συμμετοχή από τα κάτω φαίνεται να πυκνώνει, στην κορυφή η κίνηση φαίνεται ότι είναι αντίστροφη. Οι δύο πρώην πρόεδροι του κόμματος προσπαθούν τώρα να δώσουν την εντύπωση ότι μένουν εκτός αναμέτρησης. Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύεται και η ηχηρή τους απουσία από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τετάρτη.

Μάλιστα, από συνομιλητές του Κώστα Καραμανλή λέγεται τώρα ότι η εμπλοκή του είχε εξαρχής διογκωθεί. Την ίδια εικόνα ουδετερότητας επιθυμεί να δίνει προς τα έξω και ο Αντώνης Σαμαράς, που πάντως έχει πυκνώσει τις επαφές του με στελέχη σε όλη τη χώρα. Τα μηνύματα φαίνεται ότι αλλάζουν ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος αφού, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «άλλο ακούει στα τηλέφωνα η Νότια Ελλάδα και άλλο η Βόρεια».