Εναν πρώτο διερευνητικό γύρο συζήτησης για το προσφυγικό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και η Ανγκελα Μέρκελ χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, να ασκηθούν πιέσεις από την καγκελαρία στη χώρα μας για τον τρόπο αντιμετώπισης του τεράστιου θέματος.

Αντιθέτως, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, μετά τη γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με την οποία απορρίπτεται κάθε προοπτική για κοινές περιπολίες οι οχλήσεις περιορίστηκαν και μάλιστα η γερμανίδα καγκελάριος άκουσε με προσοχή όσα της είπε ο έλληνας Πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας πως όλα τα ζητήματα θα συζητηθούν διεξοδικά σήμερα και επισήμως στη Σύνοδο και στο ημιεπίσημο τετ α τετ των δύο στο περιθώριό της.

Το τηλεφώνημα των δύο ηγετών διάρκειας 40 λεπτών έγινε ενόψει και του ταξιδιού της Ανγκελα Μέρκελ στην Τουρκία και εξ αυτού του λόγου ο Πρωθυπουργός έθεσε στην καγκελάριο τέσσερα θέματα προς εξέταση για την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ρευμάτων να γίνονται στην ηπειρωτική Τουρκία, διότι όπως εξήγησε από τη στιγμή που οι πρόσφυγες περάσουν στη χώρα μας δεν έχει νόημα κάποια συζήτηση. Επίσης ο Πρωθυπουργός είπε στη Μέρκελ ότι η διαδικασία επανεγκατάστασης πρέπει να γίνεται στην Τουρκία στα πρότυπα όσων γίνονται το τελευταίο διάστημα στη Μυτιλήνη. Εκ παραλλήλου ζήτησε να ληφθούν αποφάσεις για το θέμα των αφγανών προσφύγων που φθάνουν στη χώρα μας από εμπόλεμες περιοχές διότι γι’ αυτούς δεν υπάρχουν κάποιες διατάξεις ή αποφάσεις σε σχέση με την αντιμετώπισή τους. Και τέλος ο έλληνας Πρωθυπουργός πρότεινε να υπάρξουν αντισταθμιστικές ενέργειες προς όφελος των νησιών που υποδέχονται τους πρόσφυγες και υφίστανται τεράστιες πιέσεις από τα προσφυγικά κύματα.

Από το Μαξίμου δεν διευκρινίζουν ποια θα μπορούσαν να είναι τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για τα νησιά στα οποία καταλήγουν οι πρόσφυγες, ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες φοροελαφρύνσεις ακόμη και για θέματα του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου η Ανγκελα Μέρκελ δεν διατύπωσε αντιρρήσεις για τα θέματα που έθιξε ο Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα φέρεται να του είπε: «Καταλαβαίνω τι λες. Θα τα πούμε και αύριο αναλυτικά».

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Νωρίτερα σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα συζητήθηκε το καυτό θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Κοινός τόπος υπήρξε η διαπίστωση ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος του έτους. Η σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, επεκτάθηκε και σε γενικότερα θέματα της οικονομίας.

Ακολούθησε σύσκεψη του κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης ώστε να μην επαναληφθούν προβλήματα που εμφανίστηκαν σε ανάλογες διαδικασίες στο παρελθόν. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξουσιοδοτήθηκε να ολοκληρώσει το σχέδιο νόμου το οποίο θα καθορίζει τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα ορίζει τις αρχές της ανακεφαλαιοποίησης.