Σε διάψευση του ενδεχόμενου εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων στην απονομή των συντάξεων, προέβη στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόταση της Επιτροπής Σοφών δεν αποτελεί την τελική πρόταση της κυβέρνησης, αλλά την έναρξη δημόσιου διαλόγου για το ασφαλιστικό.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της νέας δανειακής σύμβασης, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι ένα «δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα», που θα φροντίζει και θα προστατεύει τους πλέον αδύναμους και δεν θα έχει κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων των ανασφάλιστων υπερηλίκων, είπε ότι θα επιλυθεί με τον επόμενο νόμο, ο οποίος θα προβλέπει τον διαχωρισμό προνοιακών και ασφαλιστικών παροχών.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε, ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι κατακερματισμένο και υπόκειτο για πολλά χρόνια σε πελατειακές πρακτικές, ενώ επιδεινώθηκε από την κρίση, την απώλεια άνω του 1/4 της εργατικής δύναμης, καθώς και την «καταλήστευση» των αποθεματικών των ταμείων από το PSI.

Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι μετά από δικές του παρεμβάσεις, έγινε αποδεκτό, να τελεί η διαπραγμάτευση που αφορά τις εργασιακές σχέσεις υπό την εποπτεία των αρμοδίων ευρωπαϊκών οργάνων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, για την οποία είπε ότι θα είναι παρούσα και στην τελική διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού.

Κύκλος αντιπαράθεσης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης απηύθυνε την ευθεία κατηγορία ότι δεν πρόκειται για καμία «Επιτροπή Σοφών» αλλά είναι «Επιτροπή Κατρούγκαλου» που την διόρισε ο ίδιος και χειραγωγείται από κείνον, υποστηρίζοντας ότι η κατ’ ευφημισμόν ονομασία της είναι για να μην εισπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ το κύμα των αντιδράσεων λόγω της μείωσης συντάξεων.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι οργανόγραμμα πήρε αυτή η Επιτροπή και μέσα σε ένα μήνα βρήκε τον τρόπο να γίνει βιώσιμο το Ασφαλιστικό» είπε ο Γιάννης Βρούτσης, ερμηνεύοντας πως «ουσιαστικά έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος την κατεύθυνση να βρει τον μηχανισμό μείωσης συντάξεων για εξοικονομηθεί δημοσιονομικά το 1,8 δισ. ευρώ που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κάλεσε δε τον υπουργό να πει με ειλικρίνεια -γιατί αγωνιά ο κόσμος- ότι θα μειωθούν οι συντάξεις και πόσο και να πάψει να παραπλανά τον ελληνικό λαό. «Αφήστε πια τα αριστερά παραμύθια. Τα ψέματα τελείωσαν και θα κληθείτε να αναλάβετε τις ευθύνες σας» κατέληξε για το θέμα.

Ακόμα, σχολιάζοντας τις αναφορές του υπουργού Εργασίας σχετικώς με τα αποθεματικά των ταμείων, ο πρώην υπουργός είπε πως το άρθρο 14 του νομοσχεδίου επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση αυτή έσπασε τον κουμπαρά των αποθεματικών των επόμενων γενεών και επέβαλλε η τρόικα να το «ξε-ψηφίσετε» για αυτό να είστε προσεκτικοί όταν μιλάτε γιατί «αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη».

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας ότι «έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα» όταν λένε στον λαό ότι η Ε.Ε. που τσακίζει τους εργαζόμενους θα εγγυηθεί το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας.

«Άλλο να πείτε ότι έτσι είναι και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και δηλώνουμε υποταγή και κάνουμε τεμενάδες και άλλο να λέτε ότι μαζί με τους υπουργούς της Γερμανίας και της Γαλλίας θα φέρουμε καλύτερο ασφαλιστικό» είπε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Παφίλης.