Εξοπλισμό ταυτοποίησης προσφύγων-μεταναστών παρέλαβε την Πέμπτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τον γερμανό πρεσβευτή Peter Schoof ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας.

Πρόκειται για 12 συσκευές ταυτοποίησης Εurodac, μαζί με τον συνοδευτικό τους εξοπλισμό (υπολογιστές), που η γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία δώρισε στην ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου μέσα στις επόμενες μέρες να τοποθετηθούν στα νησιά του βορειοανατολικού και ανατολικού Αιγαίου όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές.

Ο κ. Τόσκας ευχαρίστησε θερμά τον κ. Schoof για την τεχνική αυτή βοήθεια, η οποία δόθηκε σε ελάχιστο χρόνο από τη γερμανική κυβέρνηση μετά από ελληνικό αίτημα.

«Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό-ανθρωπιστικό και η Ευρώπη σύσσωμη πρέπει να εργαστεί για μια δίκαιη και δημοκρατική λύση στην υποδοχή των προσφύγων πολέμου» ανέφερε ο υπουργός.

«Υπάρχει ανάγκη ευρωπαϊκής δράσης που περιλαμβάνει ενίσχυση της Frontex, αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ και ενίσχυση των χωρών διέλευσης, στην εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής και της συμφωνίας επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις της ή να δεχτεί κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες σε θαλάσσιο χώρο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. «Προσπαθούμε με ήπιους και ανθρώπινους τρόπους να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Υποστηρίζουμε, όμως, την πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία, ειδικά σε θέματα πληροφοριών και επανεισδοχής. Καλωσορίζουμε την υποστήριξη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων» είπε ο κ. Τόσκας.
  
Από την πλευρά του, ο κ. Schoof ανέφερε ότι η τρέχουσα κρίση σε χώρες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν «μας έχει θέσει ενώπιον μιας πολύ δύσκολης κατάστασης σε όλη την Ευρώπη. Μερικούς μήνες ή μερικά χρόνια πριν, βλέπαμε τις εικόνες από όλες αυτές τις χώρες στην τηλεόραση σαν κάτι πολύ μακρινό. Όμως τώρα βλέπουμε ότι αυτές οι κρίσεις και οι επιπλοκές που δημιουργούν βρίσκονται πια μέσα στις χώρες μας και μέσα στις κοινωνίες μας σε όλη την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον γερμανό πρεσβευτή, Ελλάδα και η Γερμανία είναι ίσως οι περισσότερο επιβαρημένες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ξεπερνά τις 400.000 ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν στην Ελλάδα αυτόν τον χρόνο. Στη Γερμανία δεν ξέρουμε ακόμα πόσοι θα φθάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά πάρα πολλοί πιστεύουν ότι θα έχουμε από 800.000 μέχρι και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Οφείλουμε λοιπόν να δημιουργήσουμε κατάλληλες και αποδεκτές υποδομές στέγασης και υγιεινής και περίθαλψης» εκτίμησε, σημειώνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει φέτος διαθέσει 2,4 εκατ. ευρώ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Πρόκειται για ένα απλό δείγμα της αλληλεγγύης μας μπροστά σε αυτό το πολύ δύσκολο εγχείρημα που πρέπει όλοι να φέρουμε σε πέρας με σεβασμό» τόνισε ο κ. Schoof.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από