Σε τροποποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας -σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα- σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εμβολίων πρώτης γραμμής.

Το πρόβλημα είχε εντοπιστεί από τα μέσα καλοκαιριού, με αποτέλεσμα οι παιδίατροι να αναγκάζονται σε «μπαλώματα» σε μία προσπάθεια να μην αφήσουν ακάλυπτο τον ανήλικο πληθυσμό.

Έτσι, για παράδειγμα, και παρακάμπτοντας το χρονοδιάγραμμα που όριζε το Εθνικό Πρόγραμμα, εμβολιάζουν τα παιδιά ανάλογα με την διαθεσιμότητα των εμβολίων στα ψυγεία των φαρμακείων.

«Η έλλειψη εμβολίων (κυρίως πολυδύναμων που περιέχουν το αντιγόνο του κοκκύτη αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες των χωρών που σημειώθηκαν επιδημικές εξάρσεις κοκκύτη καθώς και στην επέκταση του αντικοκκυτικού εμβολιασμού και σε άλλες ηλικίες εκτός από τα παιδιά (εφήβους, έγκυες, ενήλικες)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον, η ηγεσία του Υπουργείου επικαλούμενη τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επισημαίνει ότι η αποκατάσταση της αγοράς στα συγκεκριμένα εμβόλια απαιτεί χρόνο αρκετών μηνών.

Γι’ αυτό το λόγο και με στόχο να διατηρηθεί ικανοποιητικός ο βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης για όσο διάστημα υπάρχουν οι παραπάνω ελλείψεις, το χρονοδιάγραμμα του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών τροποποιείται ως εξής:

– Η 4η δόση του πενταδύναμου εμβολίου (Διφθερίτιδας, Τετάνου, Κοκκύτη, Αιμόφιλου ινφλουέντζας, Πολιομυελίτιδας) που χορηγείται στην ηλικία 15-18 μηνών, να αντικατασταθεί με εξαδύναμο (Διφθερίτιδας, Τετάνου, Κοκκύτη, Αιμόφιλου ινφλουέντζας, Πολιομυελίτιδας, Ηπατίτιδας Β).

– Σημειώνεται ότι για το βασικό εμβολιασμό στους 2, 4 και 6 μήνες ζωής, θα πρέπει να χρησιμοποιείται το ίδιο ιδιοσκεύασμα από τα κυκλοφορούντα εξαδύναμα, ενώ στην αναμνηστική δόση είναι δυνατή και η εναλλαγή τους.

– Σχετικά με τον εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία (4-6 ετών), προτείνεται η καθυστέρησή του ή η χορήγηση του τετραδύναμου εμβολίου Bostrix- polio.

Κατά τα λοιπά, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών των Παιδιών και των Εφήβων παραμένει ως έχει.

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ώστε να διασφαλιστεί στο έπακρο η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και η προάσπιση της δημόσιας υγείας», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.