Ραντεβού στον αέρα (και στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ) δίνουν οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί. Η χθεσινή έφοδος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, οι βαριές καταγγελίες του για μεθοδεύσεις στην επιλογή των εταιρειών που θα αναλάβουν τη μηχανογράφηση, η αποχώρησή του από τη διαδικασία και η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ, όπου θα παραστεί και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, έχουν διαμορφώσει εκρηκτικό κλίμα στη Συγγρού με αβέβαιη κατάληξη.

Είχε προηγηθεί μια επτάωρη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ το βράδυ της Δευτέρας, όπου το κλίμα ήταν συγκρουσιακό και φαινόταν ότι τα πράγματα είχαν φθάσει σε οριακό σημείο διά όχι και τόσον ασήμαντον αφορμή, αφού οι τρεις υποψήφιοι επέμεναν η διαδικασία να είναι ανοιχτή και να μη γίνει διαχωρισμός σε παλιά και νέα μέλη της ΝΔ.

Η χθεσινή παρέμβαση του ίδιου του προέδρου της ΝΔ προκάλεσε σοκ και δέος στην αίθουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαινόταν ήδη να έχει βρεθεί η χρυσή τομή για τον αριθμό των καλπών με τις τέσσερις πλευρές να συμφωνούν στο 85% των καλπών που είχαν στηθεί το 2009. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι οι εκπρόσωποι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν στη συμβιβαστική πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι για καταβολή αντιτίμου τριών ευρώ και για παλιά και για νέα μέλη.

ΒΑΡΙΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ. Ηταν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και τα μέλη της ΚΕΦΕ ήταν έτοιμα να ψηφίσουν για να ληφθεί η απόφαση με ομοφωνία, όταν εισέβαλε στην αίθουσα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Δεν μπορείτε εσείς να γελοιοποιείτε το κόμμα και τη διαδικασία και την ώρα που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται να δίνετε στη δημοσιότητα όλες αυτές τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία εξευτελίζοντας εντελώς της ΝΔ» φέρεται να είπε ο πρόεδρος του κόμματος και κάλεσε τον εκπρόσωπό του στην ΚΕΦΕ Θόδωρο Αμπατζόγλου να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση μαζί του. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για βαρύτατες εκφράσεις που χρησιμοποίησε κατά του Ανδρέα Παπαμιμίκου και του διευθυντή της ΝΔ Κώστα Τσιμάρα («αρχ…», «μαλ…», «μ…..νο», «θα σας γ…»), ενώ απευθυνόμενος στον εκπρόσωπό του είπε «πάμε να φύγουμε απ’ αυτό το μπου…».

«Εμείς ποτέ δεν βάλαμε θέμα για τη συνδρομή» έλεγαν συνεργάτες του Μεϊμαράκη, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα είναι η διασφάλιση της διαδικασίας «με τη διαφανή επιλογή της εταιρείας, η οποία θα μας προτείνει την ημερομηνία που θα γίνει η εκλογή, τις κάλπες που θα στηθούν και το κόστος που θα έχει όλη η διοργάνωση». Πιο σκληρός ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του φωτογραφίζοντας τους Τσιμάρα και Παπαμιμίκο μίλησε για «παρασκήνια και σκοπιμότητες» και απαίτησε να προχωρήσει η διαδικασία για τη μηχανογραφική υποστήριξη των εκλογών με ανάρτηση των προδιαγραφών στο Διαδίκτυο, ώστε «να υπάρξει άπλετο φως για τη διασφάλιση και την εγγύηση της ψηφοφορίας».

Ο Τσιμάρας απείλησε με μηνύσεις, ενώ ο Παπαμιμίκος σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τα χθεσινά γεγονότα «ατυχή». Οσον αφορά την επιλογή της εταιρείας σημειώνει ότι δεν είναι αρμοδιότητα της ΚΕΦΕ και ότι αποφασίστηκε ομόφωνα από τους εκπροσώπους των τεσσάρων υποψηφίων η Επιτροπή Προμηθειών να είναι αυτή που θα αποσφραγίσει αύριο ενώπιον των εκπροσώπων τις προσφορές των εταιρειών.

Ενόχληση προκάλεσε η παρέμβαση Μεϊμαράκη και στους άλλους υποψηφίους. Για «εσφαλμένη και αντιδεολογική» παρέμβαση έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας έκκληση στην ΚΕΦΕ και σε όλους τους υποψηφίους να σεβαστούν τις αποφάσεις και να ρίξουν τους τόνους. Ο Αδωνις Γεωργιάδης ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι, χαρακτηρίζοντας «πρωτόγνωρο» τον τρόπο με τον οποίο αποχώρησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Τι αποφάσισαν

Για αρκετή ώρα επικράτησε κομφούζιο και η συνεδρίαση της ΚΕΦΕ διεκόπη. Αλλά μόνο για να ξανασυνεδριάσει μετά και να αποφασίσει – εν τη απουσία των εκπροσώπων του Βαγγέλη Μεϊμαράκη – το αντίτιμο συμμετοχής στην ψηφοφορία για όλους να είναι 3 ευρώ και οι κάλπες να είναι κατά 15% λιγότερες από αυτές του 2009. Η ΚΕΦΕ αποφάσισε ακόμη οι τεχνικές προδιαγραφές από την Τεχνική Επιτροπή με τη συμμετοχή των τεχνικών συμβούλων των υποψηφίων να αναρτηθούν αύριο στο Διαδίκτυο, ώστε η Επιτροπή Προμηθειών να αποσφραγίσει τις προσφορές των εταιρειών ενώπιον των εκπροσώπων των υποψηφίων.