Tην κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Οπως είπε ο κ. Τόσκας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, οι αστυνομικοί που σήμερα υπηρετούν στη δίκυκλη ομάδα ΔΕΛΤΑ θα μετακινηθούν – με όλο τον εξοπλισμό τους – στα MAT, στις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (OΠKE), στην ομάδα ΔΙΑΣ και σε κοινές περιπολίες.

Με την κίνηση αυτή θα ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, η οποία «σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί, με στόχο την ενίσχυση της αστυνόμευσης», σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, ο κ. Τόσκας είπε ότι στόχος είναι η «ελάφρυνση» των υπηρεσιών που είχαν «διογκωθεί» κατά τη διάρκεια Ολυμπιακών Αγώνων, φέρνοντας ως παράδειγμα τους Πυροτεχνουργούς «που έχουν 75 άτομα, ενώ στο Λονδίνο είναι 15».

«Δεν θα ανεχθώ «κουκουλώματα» και αυθαιρεσίες» είπε ο κ. Τόσκας, προσθέτοντας ότι δεν θέλει να δημιουργήσει αστυνομικό κράτος. «Ναι στους κανόνες, όχι στην αυθαιρεσία» τόνισε.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι θα παραμείνουν ανοιχτοί οι υπό διερεύνηση φάκελοι για αστυνομική αυθαιρεσία.

Για τα νησιά του Αιγαίου και το προσφυγικό, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι θα σταλούν ενισχύσεις λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών.

Οπως ανέφερε, σύντομα θα παραληφθούν 12 μηχανήματα ταυτοποίησης προσφύγων από τη Γερμανία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν μεταξύ των 350.000 προσφύγων που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου υπάρχουν πληροφορίες για την παρουσία τζιχαντιστών, ο κ. Τόσκας είπε ότι «παρακολουθούμε στενά το θέμα, αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Ωστόσο, σε συνεργασία και με υπηρεσίες άλλων χωρών παρακολουθούμε πρόσωπα και καταστάσεις και είμαστε σε επιφυλακή»».